Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Pilstuko skatinimo planas suveikė

Šiandien teko dalyvauti Policijos veiklos pusmečio rezultatų pristatyme. Vienas labai tikėtas dalykas visgi pribloškia savo mastu: visų su legalios alkoholio prekybos tvarkos pažeidimų (padirbti gėrimai ir t.t.) sumažėjo keliolika ar keliadešimt procentų, tačiau kelias ar keliasešimt kartų išaugo atvejų, kai pažeidimai susiję su nelegaliu alkoholiu. Pavyzdžiui, nelegalaus spirito iš apyvartos išimta septyniasdešimt dviem kartais (!!!) daugiau nei pernai per pirmąjį pusmetį. Nelegalios naminės degtinės išaiškinta per tris kartus daugiau. Nelegalios naminės laikymas, gabenimas, vartojimas (pagal perimtus alkoholio kiekius) išaugo irgi beveik dvigubai.

Aišku, gal tai susiję su policijos darbu. Aišku, kad tai tik vienas rodiklis. Tačiau akivaizdu, kad alkoholio kontrolės politika duoda savo vaisius: daugiau slapstymosi, daugiau kontrabandos, daugiau nelegalių gėrimų, mažiau surenkamų mokesčių. Po to seks ir kitos pasekmės: daugiau prisigėrimo kultūros ir mažiau alkoholio vartojimo kultūros, stipresnis organizuotas nusikalstamumas, daugiau teisinio nihilizmo.

Vyriausybės planuose buvo metams pasibaigus įsivertinti, ar pasiteisins akcizų dyzelinui sumažinimo „eksperimentas”. Tačiau jau šiandien aišku kita – Vyriausybė turės įvertinti naktinio alkoholio akcizų padidinimo „sėkmę”.

Rodyk draugams

Share

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos