Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Statutinė liga yra sunkesnė

Deja, būtent tokią išvadą tenka daryti iš galiojančių įstatymų analizės. Statutinio pareigūno liga yra sunkesnė ir svarbesnė nei paprasto dirbančiojo.

Jei esi paprastas mirtingasis, tai ligos atveju nuo trečiosios iki septintosios laikinojo nedarbingumo dienos tau bus mokama 40 proc., o nuo aštuntosios laikinojo nedarbingumo dienos – 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Tačiau jei esi policininkas, tai už policininkišką slogą visą nedarbingumo laiką gausi 100 proc. vidutinio darbo užmokesčio kompensacijos.

Dar daugiau, statutinių pareigūnų vaikų ligos irgi yra sunkesnės. Šiandien, jei sergantį vaiką slaugys pardavėja dirbanti mama, tai ji gaus tiek pat, kiek ir savo ligos atveju.

Jei tą patį vaiką pasirinks slaugyti tėtė policininkas – jis irgi gaus išmoką kaip už savo statutinę ligą.

Visa tai iškelia krūvą klausimų.

Visų pirma, ar ši sistema teisinga eilinių dirbančiųjų ir mokesčių mokėtojų atžvilgiu? Vargu.

Antra, ar tikrai visos statutinių pareigūnų (ir ypač jų vaikų) ligos susijusios su statutinės tarnybos ypatybėmis? Irgi vargu. Beje, traumų ar ligų, kurios įgytos vykdant pareigas kompensavimą atskirai reglamentuoja dar visai kitos teisės aktų nuostatos ir jiems tokiais atvejais yra paliktos visos garantijos.

Trečia, ar statutinių pareigūnų darbo specifiškumui ir pavojingumui kompensuoti tikrai nereikia papildomų garantijų? Gal ir reikia, tačiau vargu ar tokių. Juk ir taip statutiniai pareigūnai į pensiją (ir gerokai turtingesnę nei kiti mirtingieji) išeina atitarnavę 20 metų, netrūksta ir kitų socialinių privilegijų (arba, gražiau sakant, garantijų).

Ketvirta, ar tik nėra taip, kad dėl esamų privilegijų statutiniai pareigūnai sirgti yra linkę dažniau nei statistiniai Lietuvos žmonės?.. Paskelbti duomenys ko gero būtų įdomūs.

Jeigu taip, tai mūsų saugumas yra arba labai netvirtose rankose, arba rankose tų, kurie nepaisant statuto labai jau linkę pasinaudoti privilegijų teikiamomis galimybėmis.

Penkta, bet gal statutiniai pareigūnai tiesiog dažniausiai suserga, nes yra priversti šalti lauke ir bendrauti su sergančiais žmonėmis? Taip, statutiniams pareigūnams tenka tokia dalia. Kaip ir gydytojams, kurie gripo epidemijos metu juos gydo, statybininkams ar miškininkams, kurie lauke būna ne visada geriausiu oru.

Šešta, kodėl projektus Vyriausybės vardu Seimui pristato teisingumo ministras?

Pirmiausia todėl, kad teisingumo ministrui patinka sisteminis požiūris, o projektai kalba ne tik apie policininkus, o apie visus statutinius pareigūnus.

Kai kurių statutinių profesinių sąjungų teiginiai, kad projektais įteisinama diskriminacija, turėtų būti vertinami atitinkamai. Suprantama, kad profesinės sąjungos gina savo narių privilegijas. Tačiau jei tai diskriminacija, tai būtent iki šiol buvusią nepagrįstą kitų dirbančiųjų diskriminaciją projektais ir norima panaikinti. Dabartinės privilegijos neturi jokio pagrindo.

Taigi, džiaugiuosi, kad tenka garbė Seimui Vyriausybės vardu teikti įstatymų projektus, kurie naikina dalį nepagrįstų privilegijų.

Rodyk draugams

Share

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos