Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Atsakymai į tai, kas rūpi

 

Penktadienį turėjau puikią progą atsakyti į visus rūpimus klausimus delfi.lt portalo skaitytojams. Klausimų sulaukiau iš tiesų nemažai, tačiau nespėjau į juos visus atsakyti. Dalį jų galite rasti delfi.lt konferencijų skiltyje, o dar dalį atsakymų pateiksiu čia. Taigi, dalinuosi.

Ignas: Korupcija Lietuvoje. Kaip, jūsų nuomone, ji stipriai yra įsivešėjusi, kiek pastangų ir laiko prireiks su ja kovojant ir ką ši vyriausybė daro bei yra pajėgi padaryti, kad korupcijos liktų kuo mažiau?

Manau, kad gyvename savotiškame paradokse. Esu įsitikinęs, kad daugelis žmonių netgi korupcijos pažeistose srityse yra sąžiningi. Tačiau korupcija sudėtinga  tuo, kad ji apeina sąžiningus žmones, ir, radusi kokį judošių visą sistemą padaro korumpuotą. Bet kokiu atveju korupcijos yra daug daugiau nei turėtų būti. Kita vertus, džiaugiuosi prisidėdamas prie realaus korupcijos mažinimo kalėjimuose, teismuose, viešuosiuose pirkimuose, ir kitur.

Mazvydas: Laba diena Mr. Teisingumo Ministre,  kaip galėtumėte įvardinti Laisvosios rinkos instituto veikla? Aš tiesą sakant, matau tiktai fiktyvumą, korupciją.

Gerbiamas Mažvydai. Aš didžiuojuosi, kad ilgą laiką dirbau Institute, ir galiu paliudyti, kad tai turbūt viena skaidriausiai veikiančių nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje.  Manau, kad Institutas įnešė, ir tikiuosi dar įneš daug svaraus indėlio į kokybiškesnę viešą diskusiją apie ekonominę politiką bei ekonomikos suvokimą bendrai.

Valdas: Kiek tiesos tame gande, kad tą dieną kai žuvo Andrius Ūsas jūs jį matėt?

Tiesa tik ta, kad kai sužinojau iš žiniasklaidos apie Ūso mirtį, tada atlikau savo pareigą paliudyti teisėsaugos pareigūnams, kad važiuodamas keliu į savo sodybą mačiau žmogų ant keturračio motociklo, kuris buvo panašus į žiniasklaidoje skelbiamose nuotraukose užfiksuotą keturratį. Beje, man labai gaila, kad laikraštis, kuris pirmas iš prokuratūros sužinojo apie mano liudijimą, kiek man žinoma, sąmoningai mano teiginius „pakoreagavo”, ir dėl to sukėlė visą eilę spekuliacijų.

Ignas: Norėčiau paklausti jūsų, kaip Teisingumo ministro nuomonės. Kodėl, jūsų nuomone, stringa tokie procesai kaip V.Uspaskicho bylos, Komskių kontrabandos istorija. Ar valstybė pajėgi padaryti tam galą? Ar mūsų teisinis aparatas pernelyg silpnas? Juk vis dėlto galimai kalti žmonės niekieno netrukdomi pakankamai ilgus metus jau po suabejojimo jų sąžine eina atsakingas pareigas.

Tikrai negalėčiau pasakyti už visas bylas, ar kažką apibendrinto teigti, tačiau esu įsitikinęs, kad senaties eigos sustabdymas imuniteto turėjimo laikotarpiu būtų neblogas sprendimas bent jau dėl dalies bylų.

Borka: Ar skaitai delfyje atsiliepimus apie save? Ką apie tai galvoji?

Kartais paskaitau ir vis pagalvoju, kad gal ir neverta, nes pykčio juose visgi per daug. O po to vėl paskaitau J

Tomas: Laba diena, norėčiau paklausti, kas sunkiausia Jūsų darbe? Ar nepavargstate nuo nuolatinės kritikos ir daugelio žmonių nepakantumo? Ne paslaptis, kad Vyriausybes veiklą daugelis vertina labai kritiškai ir bet koks sprendimas sulaukia pasipriešinimo iš įvairių interesų grupių.

Gerbiamas Tomai, kritika kartais yra postūmis į priekį, bet nepagrįstos kritikos tikrai yra irgi labai daug. Be abejo tai vargina, tačiau kita vertus per ilgą dalyvavimo viešajame gyvenime patirtį nebesu labai pažeidžiamas šiuo atžvilgiu. Bent jau man padeda ir žinojimas, kad galiausiai turi likti ištikimas tiesai, ir geriau būti kritikuojamam kitų ir žinoti, kad esi teisus, negu atvirkščiai. O darbe sunkiausia tai, kad didelė dalis sumanymų nejuda taip greitai, kaip to norėtųsi dėl ir objektyvių aplinkybių, ir subjektyvių faktorių (pavyzdžiui, konstruktyvumo ir geranoriškumo stokos mūsų politikoje).

Realybe: Sveiki. Visąlaik norėjau sužinoti kuo skiriasi teisingumo ministras nuo vidaus reikalų ministro?

Kompetencija yra gana aiškiai atskirta. Tačiau kita vertus iš tiesų kai kuriose šalyse abiem reikalais rūpinasi vienas ministras ir tai turi daug privalumų.

Ignas: Sveiki. Ar nemanote, jog jūsų gana aktyviai propaguojami libertarizmo principai yra atgyvenę, pernelyg mažai paremti sėkmės pavyzdžiais bei kitais faktais ir Europos valstybėse, kurioms pavyko sukurti gerovę, nėra taikomi, nes kuria socialinę nelygybę? Galų gale kas lėmė tai, kad tapote, ko gera, vienu iš nedaugelio tikrų libertarų (klasikinių liberalų) Lietuvoje?

Gerbiamas Ignai, jei taip manyčiau, tai nebūčiau liberalas. Iš tiesų man labai keista, kad viešoje erdvėje yra tiek daug teigiančių, kad liberalizmas atgyveno, kai tuo tarpu realiai taip teigiantieji pasiūlo ne ką kitą, bet sistemą, kuri buvo iki jo, ir kuri paremta totaliniu ekonominiu reguliavimu, pasirinktinai taikomomis žmogaus teisėmis, žmonių klasifikavimu pagal tam tikrus požymius ir atitinkamai skirtingų teisių suteikimu toms žmonių grupėms ir pan. O lėmė mano pažiūras išsilavinimas. Tiesiog skaičiau daug gerų knygų ir daug apie tai mąsčiau. 

 IK: Ačiū, Ministre, už nuostabų darbą, deja, Jūsų vieno pastangų nepakanka norint sukurti teisinę valstybę…

Jaučiuosi pervertintas, bet labai ačiū. Tokie komentarai, neslėpsiu, padrąsina ir įkvepia.

Ogis: Ar tiesa, kad Tadas Baltuška yra Jūsų giminaitis ir tik dėl to ribotų gabumų jaunuolis gali išsidirbinėti Šiaulių VGTP kiek tik nori?

Netiesa. Apskritai į šį klausimą noriu atsakyti tik todėl, kad labai stebiuosi, kiek Lietuvos žmonės netiki, kad kas nors Lietuvoje gali vykti normaliai, t.y., skaidriai, teisingai, be protekcijų. Pavyzdžiui, vieno konkurso į tardymo izoliatorių metu, pasak anoniminių komentatorių, pasirodo, aš sugebėjau iškart proteguoti visus keturis konkurso dalyvius… Iki šiol stebiuosi, kad yra tiek daug žmonių, kurie tuo, atrodo, niekada nepatikės. Beje, jei turite konkrečių pastabų dėl bet kurio pareigūno darbo, kviečiu jomis pasidalinti.

Anupras: Paaiškinkite man tokį dalyką: vienas pilietis nuvarė supuvusį kadetą tai gavo 4 m „poilsio”, o vienas kaimynas mūsų kaime nužudė sugėrovą tai jam teismas skyrė tik 7 m. Nejaugi gyvybė ne daugiau už išklerusį automobilį, kad bausmės tik vos 3 m skiriasi?

Gerbiamas Anuprai, byloje turbūt yra daug aplinkybių, todėl tikrai joks politikas neturėtų sau leisti komentuoti taip be pilnos medžiagos. Tai gali būti susiję su tuo, kelintą kartą teistas žmogus, ar jis prisipažino, ar buvo kitų lengvinančių ar sunkinančių aplinkybių ir pan.

Ruta: Vakar buvo kalbama apie medicinos darbuotojų atlyginimų kėlimą nuo liepos 1 d. Ar numatoma kelti ir įkalinimo įstaigų medicinos darbuotojų atlyginimus?

Tikrai taip. Tai yra absoliučiai būtina. Nepateisinama, kad sunkesnėmis sąlygomis dirbantys medikai šiandien gauna mažiau už kitus medikus.

Smilte: Dar norėjau Jūsų pasiteirauti, ką Jūs nuveikėte būdamas ministru?

Laukiau šio klausimo. Nuveikiau mažiau nei tikėjausi, bet yra kuo ir pasigirti.

Jau beveik metus galioja Viešojo administravimo įstatymas, kuris suteikia naujas galimybes verslui apsiginti nuo netinkamos institucijų veiklos bei leidžia vykdyti tolimesnę verslo priežiūros reformą priežiūros efektyvumo ir draugiškumo verslui link.

Jau minėtas administracinis nurodymas, kuris nuo šių metų sausio pirmos dienos nepiktybiniams administraciniams (tarkime kelių eismo taisyklių) pažeidėjams leidžia sumokėti baudą išvengiant ilgų nereikalingų procedūrų, nuo jų apsaugodamas ir teisėsaugą.

Pasistūmėjo reikalai registrų srityje. Pavyzdžiui, modernizuojamas nekilnojamojo turto, juridinių asmenų registras, kuris jau leidžia taupyti lėšas ir laiką visiems.

Lietuvoje padaugėjo viešumo – mano iniciatyva Vyriausybėje rengiami teisės aktų projektai tapo vieši, pirmasis nuo savęs pradėjau viešųjų pirkimų viešumo kampaniją, kai nebeįmanoma paslėpti kas, kada, iš ko, už kiek pirkta.

Vyksta sisteminė laisvės atėmimo įstaigų pertvarką siekiant efektyvesnės bausmių sistemos ir elementariai daugiau tvarkos joje.

Kai kurie darbai nors ir nėra labai sisteminiai, tačiau didžiuojuosi, kad jie padaryti ir duoda puikų rezultatą. Pavyzdžiui, ilgai buvo diskutuojama dėl gyvybės langelių įteisinimo. Po mano iniciatyva išsiuntinėto aplinkraščio pagaliau buvo suvokta, kad niekas išskyrus pokyčių baimę jų steigti nedraudžia. O juk tai padėjo išsaugoti realias kūdikių gyvybes.

Galiausiai paminėčiau ir tai, kad nors ir turėdami tik tris ministrų portfelius, kartu su Liberalų Sąjūdžio kolegomis giname laisvės vertybes priimant sprendimus Vyriausybėje. Tikrai ne visada tai pavyksta, tačiau mūsų juk tik trys.

Virgis: Labas. Turiu klausima teisingumo ministrui apie teisingumą. Anąmet buvo pradėta 160 ikiteisminių tyrimų dėl nesantaikos kurstymo…na pasakysiu taip-žmonės internete gėjus pravardžiavo, siūlė čigonus vyti lauk, žydus darkart šaudyt ar kunigus pedofilais vadino…žinot, nei vienas komentaras manęs nesudomino ir neprivertė mušti gėjų, šaudyt žydų ir panašiai, bet tiems komentatoriams buvo skirtos tūkstantinės baudos ir atimti kompiuteriai. O štai Tomaševskis mane ir visus lietuvius įsiutino, bet prokurorai nemato jo pasakymuose nusikalstamos veiklos pagal 170 straipsnį. Kaip tai nemato, jei visa Lietuva įsiutinta? Kur čia teisingumas?

Gerbiamas Virgi, man irgi labai nepatiko Jūsų minimi pono Tomaševskio pastebėjimai. Apskritai esu nusivylęs radikalizmo stiprėjimu Lietuvoje. Tačiau ne kiekvienas dalykas, kuris yra nepriimtinas, turi būti baudžiamas baudžiamąja tvarka. Tikiuosi, kad p. Tomaševskio veiklą įvertins ir jo rinkėjai, šalininkai, kurie turėtų suprasti, kad toks kelias niekur neveda.

Saulinas: Kokius pagrindinius darbus galėtumėte įvardinti, kuriuos dar planuojate nuveikti iki kadencijos pabaigos?

Darbų liko tikrai nemažai. Pagrindinius išskirčiau šiuos:

Padaryti, kad teismai dirbtų efektyviau ir patogiau žmogui, teisingiau. Tam turi būti priimta visa eilė papildomų mano siūlomų priemonių (teismų darbo elektronizavimas, biurokratizmo pašalinimas iš teismų, komercinio arbitražo modernizavimas ir kita).

Modernizuota bausmių sistema siekiant, kad ji užtikrintų didesnį saugumą, t.y., kad atlikęs bausmę žmogus būtų labiau nei šiandien atgrasintas nuo nusikalstamo kelio ir nukreiptas į sąžiningą kelią.

Modernizuoti įvairūs registrai, kurie leistų reikalus tvarkytis greičiau, pigiau, patogiau. Dalis dalykų jau padaryta (turiu galvoje pirmiausiai juridinių asmenų registravimą), dalis greit bus užbaigta, o dėl dalies dar reikės įstatyminių sprendimų (pavyzdžiui, gimimų, mirties ir kitų liudijimų elektronizavimas).

Taip pat tikiuosi, kad bus priimtas parengtas naujas Administracinių nusižengimų kodeksas, kuris pakeis dar nuo sovietmečio galiojantį kodeksą.

Klausimas: Kada pasibaigs sovietinio pobūdžio žmonių gąsdinimai ir teismai už komentaruose išsakytą nuomonę?

Kiek man žinoma, teismai vyksta tik dėl įžeidimų, šmeižto ar neapykantos propagavimo. Nežinau ar tai galima vadinti sovietiniu dalyku, tačiau jei manote, kad balansas yra pažeistas, prašau netylėti ir konkrečias pastabas teikti arba Seimui per atskirus Seimo narius, arba galima ir man kaip teisingumo ministrui.

zuikis007: Ar turite hobį?

Taip, turiu. Mėgstu meistrauti, gaminti valgį, intelektualias diskusijas. Taip pat mano pomėgis yra klanų turizmas ir bendrai keliavimas gamtoje (kartais tai dabar vadinama ekoturizmu), tačiau pastarajam pomėgiui šiuo metu nelabai daug laiko begaliu skirti.

Smilte: Norėčiau paklausti, kokios yra numatytos priemonės panaudoti, kad būtų suvaldyta korupcija teisingumo sistemoje?

Viešumas, asmeninė atsakomybė, atskaitomybė, protingos procedūrinės taisyklės yra tie receptai, kurie padės. Visose srityse yra vykdomi rimti pokyčiai, apie dalį iš jų jau minėjau.

J.M. ir V.M.: Ar mes gyvename teisinėje Valstybėje, jeigu šiandieninė valdžia Konstitucinio Teismo sprendimą, kad pensijų senatvės pensininkams sumažinimas prieštarauja LR Konstitucijai, laiko „niekiniu”, o tokį pat sprendimą kitai piliečių kategorijai (neįvardinsime) šventai vykdo?Ar galima sveiku protu suvokti, kad pensijų atstatymui reikia rengti Įstatymus iki 2011 m. spalio pabaigos (t. y. daugiau nei metai), ar čia paslėpti kiti tikslai? Ar senatvės pensininkams, valdžios jau ciniškai vadinamiems „išlaikytiniais” negalioja LR Konstitucija? Tai kaip mūsuose su tuo Teisingumu, tariamu ir tikru?? Dėkojame.

Ačiū už klausimą. Atsiprašau visų pensininkų, valstybės tarnautojų ir kitų, kuriems krizės metu buvo sumažintos pensijos, išmokos ar darbo užmokestis. Tačiau visi žinome kokia yra Lietuvos finansinė situacija. Net iš šiandieninių sumažintų pensijų kas dešimtas litas yra skolintas, o skolas reiks grąžinti ateityje. Galiu atsakingai pasakyti, kad be šių ir kitų taupymo priemonių Lietuvą būtų ištikusi dalia, ne geresnė nei Graikijos, kitaip tariant – finansinis krachas, dėl kurio pensijos apskritai būtų gal net nustotos mokėti nes paprasčiausiai nebūtų iš ko. Noriu pabrėžti, kad viskas, kas daroma yra daroma prisilaikant įstatymų ir Konstitucijos.

Danas: Kodėl nepasmerkėte kosmopolitų, kad Kaune jie strypais mušė patriotą mokslininką?

Gerbiamas Danai, naudodamasis proga tikrai noriu pasmerkti visus, kurie naudoja smurtą ar kursto jį naudoti ar sąmoningai provokuoja jį naudoti.

Robertas: 1.Noriu Jūsų pasiteirauti kodėl nuteistiems negalima turėti vienpusio ( t.y. tokia funkcija kai gali gauti informaciją bet nieko išsiųst negali) interneto? Jei būtų internetas galėtų kaliniai mokytis ir taip plėsti savo akiratį. 2. Kodėl nutiestam pusbroliui programuotojui negalima perduoti kompiuterio? Juk jo žinios per 3,5 m. nuplauks per nieką, o praradęs kvalifikaciją tai bus jam dar didesnė pagunda daryti naujus nusikaltimus ir taip gaunasi užburtas ratas. Be to turėdamas kompiuterį jis galėtų uždarbiauti ir taip nepelnytų „išlaikytinio” etiketės.

Gerbiamas Robertai, pagal dabartines taisykles kompiuteriai nėra priskiriami prie draudžiamų daiktų, todėl nežinau dėl kokių priežasčių ši teisė nebuvo suteikta. Parašykite Teisingumo ministerijai konkrečiai, tuomet galėsiu atsakyti. Dėl vienpusio ryšio jūs esate teisus. Mes svarstome tokią galimybę. Tačiau tai kainuoja, yra įvairių techninių, infrastruktūros apribojimų, todėl galutinio atsakymo kol kas nesu pasiruošęs duoti.

jonas: Kodėl tamsta taip nekenčiate lietuvių, lietuviškumo? Ar priskiriate save agresyviems kosmopolitams? Kodėl finansuojate lenkų universitetą kuris nori rengti specialistus lenkų autonomijai? Lietuviškiems – kas lieka? Kodėl reikalaujate lenkų abėcėlės įvedimo? Juk tai konfliktas dešimtmečiams. Ar lietuviai žino lenkų abėcėlę? Gal pradėkite nuo lenkų abėcėlės mokymo Lietuvoje?

Gerbiamas Jonai, aš apskritai savęs nepriskiriu kosmopolitams. Lietuva yra mano Tėvynė, esu, tikiuosi, kaip ir jūs jos patriotas ir niekur iš čia nesiruošiu keltis, o kaip tik dirbti ir gyventi mūsų puikioje šalyje. Noriu patikslinti, kad pavardžių rašymas ne tik lietuviškos abėcėlės, bet ir kitomis lotyniškomis raidėmis užtikrintų visų mūsų bendrapiliečių teises, taikų sugyvenimą ir nei kiek neprieštarautų nei viešajai tvarkai, nei patriotiškumui.

Gerbiamieji, dabar jau tikrai nebegaliu spėti atsakyti į visus likusius klausimus. Jei kas tikrai aktualaus, prašau kreiptis į mane tiesiogiai visais galimais kanalais ir mielai Jums atsakysiu.

Rodyk draugams

Share

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos