Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Juridinių asmenų steigimas – pigiau, paprasčiau, greičiau

Kai prieš keliolika metų konsultuodavau nevyriausybines organizacijas teisiniais klausimais dažnai sulaukdavau prašymo padėti steigiant organizaciją. Padėdavau, paskatindavau rimtai paskaityti kas parašyta įstatuose, kurių pavyzdį steigėjai gaudavo iš „vienų kolegų“ ar „pažįstamo teisininko“. Tačiau akivaizdu buvo viena – kad yra situacijų, kai viską galima padaryti pigiau, paprasčiau, greičiau.

Ir štai šiandien pagaliau jau galima internetu steigti pagrindinę nevyriausybinių organizacijų rūšį – viešąsias įstaigas. Tai yra kelis kartus pigiau nei iki šiol (steigiant viešąją įstaigą įprastu būdu tai kainuoja nuo 263 iki 413 Lt., o internetu – 163 Lt., o jei steigėjai jau iš anksčiau turėjo elektroninius parašus – 107 lt.).

Tai keturis kart greičiau nei iki šiol (vietoje7-14  dienų – 1-3).

Tai gerokai paprasčiau, nes nereikia eiti pas notarą ir į Registrų centrą. Akivaizdu, kad šis aspektas ypač aktualus tiems, šalia kurių nėra notaro ir Registrų centro – mažų miestelių ir kaimų gyventojams.

Mieli Registrų centro darbuotojai – ačiū jums už didžiules pastangas, kad pokyčiai vyktų ir sėkmės darant savo darbą toliau. Atsiprašau, kad kaip ministras būnu nekantrus ir vis spaudžiu, kad pokyčiai įvyktų greičiau. Tiesiog žinau visuomenininkų poreikį, kurio nepastebėti būtų sunku.

Ta pačia proga noriu pasidžiaugti, kad jau daugiau nei ketvirtis naujų UAB yra steigiama elektroniniu būdu, ir tai per metus pradedantiesiems verslininkams leidžia sutaupyti per milijoną litų.

Žinau, kad šie sutaupyti pinigai yra nuostolis tam tikroms institucijoms, ir tikiuosi, kad šios institucijos suvokia, jog tai būtina siekiant, kad valdžia tarnautų žmonėms, o ne iš jų pelnytųsi.

Žinau, kad lengvesnį juridinių asmenų steigimą kai kas vertina kaip grėsmę („pristeigs fiktyvių įmonių“, „o kas patikrins įstatinio kapitalo realumą?“). Tačiau noriu atsakingai pabrėžti, kad jokios naujos grėsmės atpiginus, supaprastinus ir pagreitinus steigimą neatsiranda, todėl šiuos klausimus vertinu daugiau kaip spekuliaciją arba priedangą savo interesams.

O kad užbaigčiau linksmesne gaida, tai noriu viešai prisižadėti, kad tai, kas vyksta, yra ne pabaiga – padarysiu viską, ir džiaugiuosi, kad Registrų centro žmonės jau dirba ties tuo, kad gyvenimas jau ir įsisteigus taptų paprastesnis.

Lietuva tikrai bus tarp tų pirmųjų šalių, kuriose ne tik juridiniai asmenys bus steigiami internetu, bet ir savo teisinius reikalus su registru galės tvarkyti tokiu pat būdu. Kitaip tariant, valdymo organai, įstatinis kapitalas, buveinės adresas ir kiti pakeitimai registre bus daromi irgi internetu, o tai reiškia pigiau, paprasčiau, greičiau.

 

Rodyk draugams

Share

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos