Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Popierius, kuris sumažins popierizmo

Popieriais, dokumentais popierizmo ir biurokratizmo nesumažinsi… Skamba lyg ir kaip akivaizdi tiesa. Tačiau nebūtinai taip yra iš tiesų. Šįkart apie vieną iš tokių atvejų, apie kurį, beje, kaip tik šiandien vyksta bendrai Teisingumo ir Ūkio ministerijų rengiamas seminaras.

Niekam ne paslaptis, kad žmonės, įmonės yra tiesiog užversti reguliavimu. Pavyzdžiui, kai prižiūrinčios institucijos buvo įpareigotos susiskaičiuoti, suregistruoti, kokius teisės aktus jos įgyvendina ir prižiūri, tai vien Darbo inspekcija suskaičiavo per 500 teisės aktų. Vien jų pavadinimai sudaro beveik 40 puslapių. Beje, pagarba Darbo inspekcijai, kuri bent tiksliai tai susiskaičiavo, nes ne visiems tai pavyko.

Akivaizdu, kad joks normalus žmogus, joks smulkus verslininkas, kuris siekia vartotojams kažką naudingo pasiūlyti, niekada negali būti tikras, kad žino viską, ko iš jo reikalaujama.

Kai nežino, ir nevykdo. Kai nevykdo, gali būti nubaustas. O nubaudimas gali reikšti verslo pabaigą. O kai gresia tokios pasekmės, tai labai tikėtina, kad jis netgi nenubaudžiamas, nes susimoka kyšį.

Kam tokia sistema gera? Nebent nesąžiningam inspektoriui ar rimtus pažeidimus nusiteikusiam daryti verslininkui.

Tačiau sąžiningam inspektoriui ar verslininkui tokia reguliavimų lavina yra akmuo po kaklu. Inspektorius niekada negali patikrinti visko. O tuomet žiūrėk dar liks kaltas, kad to ar ano nepastebėjo, vienur ar kitur nesuspėjo.

Neretai verslininkas, kai žino, kad bet kada gali būti nubaustas, iš karto tam pasiruošia. Jis netvarko savo veiklos taip, kad ji būtų gera, atitiktų reikalavimus. Žinodamas, kad vis tiek bus už kažką nubaustas, jis iš karto bando megzti draugiškus ryšius su priežiūros inspektoriais, ir gal jau dabar pakuoja jiems kalėdines dovanėles.

Pripažinkim – ženkliai sumažinti reguliavimo laviną šiandien esam nepajėgūs. Nedaug yra tokių reguliavimų, kuriuos galiu pakeisti savo, kaip ministro, įsakymu. Dalies niuansų gal net nežinau. Ten kur žinau (o jų daug) – beveik visada reikia įstatymų pakeitimo, o Seime nusiteikimas reguliavimo mažinimo atžvilgiu ne visada toks pozityvus, kaip man norėtųsi.

Be to, kai kada, kad ir smulkmeniški reguliavimai turi prasmės, jei tik į juos nežiūrima bukai, o per sveiko proto prizmę.

Tačiau protingumas, proporcingumas, tikslingumas ir kiti dalykai dėl to nedingsta. Šie principai, užrašyti ir įstatymuose, suteikia šansą dorotis su reguliavimų lavina taip, kad ji neveiktų žlugdančiai.

Štai čia ir atsiranda vieta papildomam popieriukui, kuris daug ką sustatytų į vietas.

Siekis paprastas: kiekvienas verslas pagal savo rūšį idealiu atveju turėtų turėti klausimyną, kuriame prižiūrinčios institucijos surašytų klausimus, kuriuos jos pirmiausiai tikrins. Tai aktualu ir pačioms institucijoms bei jų inspektoriams (nes bus nusistatyta kas svarbiausia), ir verslui bei visiems žmonėms (nes irgi bus aišku, kas svarbiausia), ir bendram reikalui (nes bus galima tikėtis, kad klausimynai turės akivaizdų prevencinį poveikį).

Tai turi būti svarbiausi klausimai, atskleidžiantys dalykus, kurių nesilaikymas, tikėtina, gali sukelti realią žalą, o ne formalistinis kabinėjimasis prie smulkmenų. Taip pat tai turi būti normaliam žmogui aprėpiamas problemų ratas. Tuo pačiu tai turi būti suprantama be specialaus teisinio, cheminio, medicininio ar kokio kito išsilavinimo.

Vyriausybė jau patvirtino, kad pradėta bus nuo kelių verslo sričių, kuriose daugiausiai veikia smulkiausi verslininkai: viešojo maitinimo įstaiga, kirpykla ar grožio salonas, automobilių remonto dirbtuvės, mažmeninės prekybos įmonė.

Kiekvienai iš šių sričių savo klausimynus turi patvirtinti svarbiausia atitinkamą sritį prižiūrinti institucija: Maisto ir veterinarijos tarnyba, Valstybinė visuomenės sveikatos tarnyba, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, Ne maisto produktų inspekcija. Kitas žingsnis – klausimynai kitoms veikloms, bendri skirtingų žinybų klausimynai.

Suvokiu, kad klausimynai visko neišspręs, ypač jei bus padaryti atbulomis rankomis. Ta proga noriu kreiptis į  visus, kurie susidurs su klausimynais: žinokite, kad klausimynas turi būti aprėpiamas ir suvokiamas, klausimynuose turi būti svarbiausi tikrinami dalykai, kad kitų dalykų nesilaikymas turi būti tikrinamas tik esant tam atskiram pagrindui, o už tai baudžiama tik esant ar gręsiant realiai žalai.

Jei realybė skirsis nuo šių principų – nepatingėkite apie tai pranešti man arba Ūkio ministrui.

Klausimynas turi palengvinti gyvenimą žmogui, verslui, o taip pat ir tikrinantiems inspektoriams. Jie padės koncentruotis į svarbiausius dalykus ir nepaskęsti nereikšminguose.

Rodyk draugams

Share

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos