Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Vagonų klausimu

Vakar Vyriausybėje vyko konceptuali diskusija apie… vagonus. Apie tai nerašyčiau, jei šis klausimas neatskleistų didžiojo mentalitetinio pleišto, kuris egzistuoja Lietuvoje.

Reikalo esmė – „Lietuvos geležinkeliai“ atviro aukciono būdu išnuomojo grūdinius vagonus (aukciono procedūrų nežinau, bet bent jau Susisiekimo ministerijos steigimu jis buvo atviras ir bet kas galėjo jame dalyvauti). Ir puiku, kad tai padarė, jei tai leidžia gauti didesnes pajamas. Tuo metu, kai vagonai buvo išnuomojami, prognozės dėl derliaus nebuvo aiškios – jis galėjo būti neįprastai mažas arba neįprastai didelis, arba įprastai įprastas.

Vagonai trumpam tapo ir politine aktualija.

„Ištikus“ dideliam derliui (su kuo sveikinu visus žemdirbius) pasirodė, kad reikia daugiau nei planuota vagonų grūdams išvežti. Grūdų eksportuotojai susizgribo, kad reiks papildomai nuomotis vagonus iš tų įmonių, kurios atvirame konkurse tuos vagonus jau išsinuomavo iš „Lietuvos geležinkelių“.

Kur problema? Problemos nėra. O jei yra, tai ją reikia spręsti sutartiniu būdu. Galima vagonus nuomotis iš tų, kas juos tuo metu turi. Gali „Lietuvos geležinkeliai“ juos atsiimti nutraukę sutartis (jei tai numatyta pagal sutartis) ir naujai juos išnuomoti už sau palankesnę (didesnę) kainą. Bet kokiu atveju, tas, kam reikia, tas, kas patirs naudą, turi susimokėti. Ir visai neturi susimokėti mokesčių mokėtojai.

Tačiau kai kam pasirodė, kad tokiu būdu teks „per brangiai“ mokėti. Tad geriau paprašykim Vyriausybės, kad lieptų vagonus atsiimti ir už prieinamą kainą išnuomoti grūdų perdirbėjams. Kad dėl to valstybės įmonė negaus naudos, nemokės atitinkamo dydžio dividendų, ir taip nukentės mokesčių mokėtojai – ne kiekvienam akivaizdu. Bent jau mažiau akivaizdu nei kokia grūdų krūva, kurią kur prie Vyriausybės prieš rinkimus galėtų išpilti koks grūdų perdirbėjo paragintas ūkininkas.

Diskusijos Vyriausybėje dalyvių pozicijas tiksliai aprašo „Verslo žinios“.

Ką dar norėčiau pridurti? Jei valstybė pradėtų dalinti nurodymus įmonėms, kurių akcininkė yra, kokias sutartis nutraukti, kokias sudaryti ir už kiek nuomoti, tarkime, tuos pačius vagonus, tai turėtume švaistymo bendrininkavimą.

Įmonės valdyba pagal įstatymus yra įpareigota veikti įmonės naudai. Jei Vyriausybė rekomenduotų atlikti žingsnius, kurie tos naudos neatitinka, tai tektų arba nepaklusti Vyriausybei (kas yra gana keblu, nes valdybose yra valstybės tarnautojai), arba priimti sprendimus, dėl kurių paskui gali tekti vaikščioti teismuose ir netgi asmeniškai atlyginti dėl jų įmonės patirtą žalą.

Džiaugiuosi, kad pavyko pasiekti, jog sveikas protas nugalėtų, kad negrįžome į Centrinio planavimo komiteto laikus, ir kad ekonominės problemos paliktos spręsti sutartimis, skaičiavimais ir racionaliais sprendimais, ir nepereita prie potvarkių, politinių motyvų ir interesų grupių supriešinimo.

P.S. Vakar pažiūrėjęs žinias netekau amo – Vaclovas Karbauskis sako, kad atiduos medžiagą STT, nes nesikišdama į vagonų jam pateikimo klausimą tenkino kažkokius verslo grupuočių interesus. Ar ne į veidrodį žiūrėdamas jis tokią išvadą padarė? Tikiuosi, kad STT užteks nuovokos įvertinti, kas iš tikrųjų čia bandė, kaip dažniausiai ir yra bandoma, nuostolius nacionalizuoti, o pelną privatizuoti.

P.P.S. Pabandysiu dar vagonų klausimą išversti į kokią suprantamesnę buitinę analogiją. Pavyzdžiui, kitą kartą kai įsigysite iš anksto lėktuvo bilietą pigiau, o atėjus laikui skristi kas nors iš Jūsų tą bilietą norėtų atimti, nes jam labai labai reikia, ir dėl to kreipsis į Vyriausybę, tai nesijauskite nustebęs. Tokio mentaliteto Lietuvoje dar netrūksta. Tačiau dar kartą noriu pasidžiaugti, kad tokie principai Lietuvoje nebegali bujoti.

Share

, , , , ,

Comments are currently closed.

12 Responses to “Vagonų klausimu”

  • TIMIS parašė:

    Man idomu kokius interesus Karbauskis atstovauja, ūkininkų ar “savo ūkio”?!

  • […] Originalus įrašas tinklaraštyje Remigijus Šimašius Tweet […]

  • Nesvarbu parašė:

    siulau keleivinius vagonus perdaryti i krovininius ir visi liks patenkinti…
    o zemdirbiams pagalvoti apie tai, ar nevertetu ministra pamaloninti vienu kitu maisu derliaus, gerai ruginukei uzraukti i jo sodyba 🙂

  • dzyvai parašė:

    Kaži, ar bandymas nuostolius nacionalizuoti bus įvertintas teisme? Ar kas nors iš vyriausybės kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl politikų mėginimo biudžeto sąskaita konkretiems verslininkams padidinti pelną?

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Bandymas dar nėra savaime nusikaltimas, bet pasipiktinimo tai tikrai vertas reiškinys. Galbūt ir daugiau netgi…

      • dzyvai parašė:

        O ar bandymas duoti kyšį irgi ne nusikaltimas? Ar tai kad nuostolis nebuvo padarytas, arba jis padarytas mažas (visgi vyriausybė sugaišo daug brangaus laiko šio klausimo “sprendimui”, taigi tai mokesčių mokėtojams visgi kainavo), kad nusikaltimas buvo laiku užkardytas, reiškia, kad nusikaltėliai gali būti “atsipūtę” ir nebijoti teisinio persekiojimo?

        • Remigijus Šimašius parašė:

          Su žvake nestovėjau, tai nežinau ar buvo bandymas duoti kyšį 🙂 Jei buvo, tai prkurorai turi ką veikti. Ką aš mačiau – tai bandymas paveikti spaudimo ir lengvo šantažo būdu. Ar tai patenka į BK – nesu tikras. Galbū, bet mano atžvilgiu pakankamai konkretumo nebuvo, tai negaliu teigti.

          Bet kokiu atveju svarbu yra visuomenės/baldžios/kiekvieno asmens atsparumas tokiems bandymams.

  • Nesvarbu parašė:

    kovos pries korupcija mokykla.. paskutinemis naujienomis startavo MRU. ..as jau anksciau isijungiau kovai pries korupcija.. tik truputi apmaudu, kad ministras uzuot rimtai pradejes tvarkytis savo darze.. kad ir su tuo paciu RC direktorium K. Sabaliausku, ..nosi vis dazniau kaisioja i kitu darzus, siuo atveju aruodus..
    ministre jusu valdymo sfera irgi nera be nuodemes..
    gal jums vertetu palankyti ta vasaros mokykla?! kol nevelu 🙂

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Aplankysiu tą mokyklą. Ir Jūs aplankykit, galėsit man ką nors konkretaus pasakyti.

      Turite priekaištų kad kaip Vyriausybės narys ir elgiuosi kaip Vyriausybės narys, o ne kaip viskam pritariantis statistas?

      • Nesvarbu parašė:

        nezinau, kaip elgiasi vyriausybes narys Simasius ir kaip kiti vyriausybes nariai,. ir kurie ten viskam pritariantys statistai.. jus ten jau ir be manes tarpusavyje issiaiskinkite..
        bet pirma dali atsijimu ir siulau i antikorupcijos mokykla komandiruoti K. Sabaliauska.. suprantu.. tai ne tolima egzotine salis, kurias jis taip pamego, bet gal bus daugiau naudos, nei is pastaruju.. 🙂

  • andrius parašė:

    labai aiškiai perteikta reikalo esmė. Gyvas rašymo stilius. Įdomu skaityti kiekvieną įrašą bloge.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos