Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Jos didenybė visuomenės nuomonė – kokia ji apie progresinius mokesčius?

Paskelbta, kad daugelis žmonių Lietuvoje pritaria progresniams mokesčiams. Nenuostabu, kai klausimas pasufleruoja atsakymą.

Kaip galima suprasti iš paskelbtos informacijos, klausiama buvo nuo kokios sumos pajamas reikia apmokestinti daugiau.

Taip atsiskleidžia žmogiškosios prigimties niuansai. Pavydas bei savanaudiškumas – veiksniai lemiantys požiūrį į vieną ar kitą klausimą.

Juk jei klausiama kokias pajamas apmokestinti labiau, iš karto galima pasilyginti, kokios atsakančiojo pajamos šiandien. Atitinkamai sukuriama galimybė (ar regimybė), kad didesnį tarifą mokės kažkas kitas, o ne pats atsakantysis…

Palyginimui galiu pateikti kitą tyrimą, kurį apie progresinius mokesčius, kaip suprantu, pagal tą pačią metodiką atliko ta pati tyrimų kompanija.

Jame buvo klausiama kiek pats asmuo sutiktų mokėti mokesčių, jei jo atlyginimas būtų tūkstantis, du,trys, penki, ar septyni tūkstančiai litų.

Atsakymai iliustruoja, kad jokio progresyvumo žmonės nepageidauja, išskyrus tai, kad nuo tūkstančio ar dviejų tūkstančių litų atlyginimo norėtų mokėti apie dviem procentiniais punktais mažesnį mokestį.

Šį žmonių pageidaujamą skirtumą su kaupu realizuoja šiandien esantis mokesčių progresyvumas per neapmokestinamąjį minimumą.

Taigi, kai klausiama konkrečiai apie pačius žmones ir jų preferencijas, o ne apie tai, kaip apmokestinti kitus, Lietuvos žmonės nenori jokio progresyvumo.

Tie, kas nori orientuotis į visuomenės lūkesčius, turi remtis ne teoriniais žmonių pasvarstymais apie kitus, o išsakytais lūkesčiais apie juos pačius.

Rodyk draugams

Share

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos