Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Prieš reguliavimo absurdus su cenzūros prieskoniais

Viena iš populiariausių temų absurdo pjesėms – kontroliuojančių institucijų veikla.

Štai rugsėjo pabaigoje VTAKT leidyklą „Tyto Alba“ nubaudė 10 000 litų bauda už neteisėtą vyno reklamą, kurią jie aptiko kitur legaliai platintoje, tačiau lietuviškų standartų neatitinkančioje knygoje.

Pateiksiu kai kurias citatas iš nutarimo, kuriose nurodomos knygos teksto dalys, kaip teigia VTAKT, prieštaraujančios įstatymui.

„Knygos 65 puslapio pastraipoje „Patarimai dėl jūsų sveikatingumo veiksmų plano” pateikta informacija, kad „Geriausias būdas numesti 5 kilogramus – visiškai nebegerti alaus, o vietoj jo du mėnesius gerti po dvi taures raudonojo vyno per dieną ir kasdien vaikščioti.”

„Knygos 99 puslapio Trečiame skyriuje, kuris vadinasi „Vynas” rašoma: „Vynas dažnai vadinamas „dievų gėrimu” ir yra nepaprastai naudingas sveikatai ir psichinei būklei. Šiame skyriuje pateikiama informacija pagerins jūsų sveikatą, tapsite gyvybingesni ir gyvensite ilgiau, nes ja vadovaujantis galima atsikratyti šių negalavimų: mažo DTL (gerojo cholesterolio) kiekio, padidėjusio kraujo klampumo, sumažėjusios ištvermės ir energijos stokos, per didelio MTL (blogojo cholesterolio) kiekio, blogų miego įpročių.”

„Knygos 100 puslapio pastraipoje „Alkoholis: saugotojas ar nuodytojas” teigiama: „Žmonijos žaidimai su alkoholiu prasidėjo prieš 6000 metų pr. Kr. Tačiau tik neseniai pradėjome suvokti, kad tai, ką laikome šventės ritualo dalimi, gali atnešti daug naudos mūsų sveikatai ir praiilginti gyvenimą.“

“101 puslapio pastraipoje „…O tada mėgaukitės” pateikta informacija: „Svarbiausia tai, kas jau aišku daugybę metų: jeigu išgeriame atsipalaidavę ir saikingai, alkoholis gali labai sumažinti širdies ligų riziką. Saikingas alkoholio kiekis gali labai sumažinti riziką susirgti širdies ligomis.”

„Per daug alkoholio (o vyne apytiksliai yra 14 proc. alkoholio) stumia į ligas ir mirtį, bet netgi paisant šios sąlygos, medicininiai tyrimai turi daugybę įrodymų, kad yra akivaizdus ryšys tarp saikingo (ir reguliaraus) vyno gėrimo ir įvairių ligų prevencijos. Vynas gali ypač sumažinti šių ligų riziką: /…/ (toliau vardinamos ligos ir kodėl vynas tais atvejais padeda. RŠ)”

„123 puslapio pastraipoje „Dažniausiai užduodami klausimai” atsakyme į klausimą „Ką pasakytumėte apie alų, viskį ir baltąjį vyną?” pateiktas atsakymas: „ Žodžiu, vyno gėrimas lieknina. Paaiškėjo, kad tų vidutinio amžiaus vyrų, kurie išgerdavo 2-5 taures vyno per dieną, mirtingumas buvo 29-33% mažesnis už abstinentų mirtingumą. O alų geriančių ir alaus negeriančių vyrų mirtingumas nesiskyrė, nors ir vyną, ir alų geriantys vyrai rečiau sirgo širdies ligomis ir patyrė insulto priepuolius. Į sveikatą! ”

“Į klausimą „Argi ne geriausia visai negerti ?” pateikiamas atsakymas: „ Jeigu geriama labai daug (daugiau kaip šešis alkoholio vienetus per dieną) kyla kraujospūdis, bet iki trijų taurių per dieną gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tyrimų duomenimis, abstinentai 38% labiau rizikuoja mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų negu tie, kurie geria saikingai. Į sveikatą !”

Ar tikrai šie parašymai kam nors pakenkė ir atitinkamos knygos turi būti cenzūruojamos? Ar tikrai Lietuva tokia turtinga, kad leistų sau išlaikyti institucijas, rašančias opusus vyno temomis? Ar tikrai tai atitinka teisingumo ir sveiko proto kriterijus? Abejoju…

Dar blogiau tai, kad tai nei vienintelis, nei netgi didžiausias reguliavimo ar jo laikymosi kontrolės absurdas Lietuvoje. Galėčiau ir daugiau konkrečių pavyzdžių pateikti. Ir toli gražu ne visi pavyzdžiai apie alkoholį.

Kaip išbristi iš šio absurdo?

Vilties yra.

Kalbant apie šį konkretų absurdą – šį trečiadienį Vyriausybė atiduodama Seimui Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus kartu įpareigojo Ūkio ministeriją iki metų pabaigos išnagrinėti, kaip papildomai reikėtų keisti įstatymą, kad tekstai, kurie tiesiog pateikia informaciją (kad ir kam nors nepatinkančią) nebūtų laikomi prieštaraujančiais įstatymui.

Kalbant apie platesnius dalykus – kitą trečiadienį Vyriausybė, tikiuosi, pritars ir mano inicijuotam Viešojo administravimo įstatymo projekto pakeitimui. Jame nemažai pakeitimų, apie kuriuos dar pasidalinsiu mintimis.

Pakeitimais be kita ko siekiama užtikrinti, kad reguliavimo nesamonės (tarkime ir čia aptariamas vyno reklamos draudimas) būtų kuo greičiau ištaisytos. Siekiama, kad pačios kontroliuojančios institucijos būtų priverstos nurodyti problemas kylančias dėl reguliavimų taikymo.

Kiekviena kontroliuojanti institucija, nustačiusi, kad teisės aktų reikalavimai yra neįgyvendinami ar neadekvatūs, turės apie tai informuoti savo ataskaitose.

Nebebus galima tiesiog prisidengti už saugaus biurokratinio skydo “mes tik vykdome teisės aktų reikalavimus”.

Rodyk draugams

Share

,

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos