Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Šiaudinio patriotizmo triumfas

Kaip teigia antraštės, Seimas pasirinko ginti lietuvių kalbą, o ne žmonių pavardes. Kalba eina apie įstatymo projektą, kuriuo buvo siūloma leisti pavardes rašyti lotynų kalbos pagrindo rašmenimis originaliai, o nebūtinai jas sulietuvinant. Tai būtų taikoma kai yra dokumentai, pagrindžiantys tokią pavardę, ir kai pats žmogus to nori.  Pabrėžiu, kad kalba eina apie lotynų kalbos pagrindo rašmenis, o ne arabų ar kinų, kaip pagražindami, o gal sąmoningai meluodami, neretai teigė siūlymo priešininkai.

Apie argumentus kodėl Lietuvos piliečiams reikalingas naujas reglamentavimas, kuris leistų visiems vadintis savo vardais ir pavardėmis, o ne iškraipytais, tegul ir „lietuviškiau” skambančiais variantais esu jau rašęs anksčiau, apie tai išsamiai minima ir įstatymo projekte bei jo aiškinamajame rašte, tad nesikartosiu.

Šįkart tenoriu išreikšti savo apmaudą, kad Seimas pasirinko didžiavalstybinę pseudopatriotinę poziciją, o ne žmogaus teises ir orumą. Taip tarsi patvirtinta: „žmogau, tu esi sraigtelis ir nieko neturi savo, net vardo ir pavardės, kurią mes galime tau pakeisti kaip norime”.

Nežinau ar suvokia šiaudinio patriotizmo atstovai, kad kalbai tai nepadės, tėvynės meilės nepridės, o daliai Lietuvos žmonių tokia Seimo išreikšta pozicija yra spjūvis į veidą ir postūmis nusisukti nuo Lietuvos.

Rodyk draugams

Share

,

Comments are currently closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos