Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Apie gimdymą namuose: diskusijų ir tyrimo kokteilis nepadeda nei diskusijoms dėl reglamentavimo, nei teisiniam tyrimui

Share

, , ,

Comments are currently closed.

23 Responses to “Apie gimdymą namuose: diskusijų ir tyrimo kokteilis nepadeda nei diskusijoms dėl reglamentavimo, nei teisiniam tyrimui”

  • Andrius parašė:

    Dėkui už konstruktyvų žvilgsnį į šias problemas.

  • Dainius parašė:

    Reikia, labai reikia, kad pagaliau prasidėtų diskusija. Mojavimas kumščiais ir ignoravimas oponento nuomonės dažna stipriosios pusės silpnybė ir pagunda.

  • nerce parašė:

    dziugu skaityti, pagaliau konstruktvymo erdve imanoma ir Lietuvoje

  • Rima parašė:

    Iš tiesų apsidžiaugčiau, jeigu būtų daugiau aiškumo bylose ir taip pat SAM atstovai nustotų klaidinti piliečius suplakdami į vieną krūvą šiuo metu vykdomą tyrimą ir gimdymo vietos pasirinkimo įteisinimą. Man rodos, jau gana diskusijų eteryje, laikas diskusijas perkelti į valstybės institucijas ir nustatyti gimdymo ne stacionare sąlygas.

  • V. parašė:

    Senokai laikas, laukiam laukiam.

  • Remigijus Šimašius parašė:

    Ačiū už gerus žodžius šio komentaro atžvilgiu. Matau gerų ženklų pro properšas. Tikiuosi, kad pavyks nuo visokių baubų ir miglų pereiti prie konstruktyvumo.

  • Ruta parašė:

    mane labai ikvepe Latvijos istorija. Ten, akuseres zodziais, GERAS PREMJERAS sukviete diskusijai ir susodino grupe dirbti. Jus, politikai, galite. Sprendimu priemejai, progresyvus zmones. Labai laukiame.

  • Rima parašė:

    Išties miglų migla dabar ant Lietuvos, ir jau taip pasigendam saulės šviesos…
    Taip norisi konstruktyvaus dialogo,diskusijų, kuriuose būtų ne vien pasikeitimas asmeninėmis nuomonėmis (net ministrai tuo užsiima), o argumentais (tyrimai, kitų šalių praktika, išsami situacijos analizė, poreikis ir t.t. ) pagrįsta kalba.

  • Donatas parašė:

    Ooo, kaip džiugu matyti šviesų protą ir sąmoningą požiūrį! Ačiū Jums, Remigijau, tiesa yra Jūsų ir mūsų pusėje. 😉

  • Raminta parašė:

    džiugu , gal pagaliau pajudės ledai

  • S. parašė:

    Tiesiog labai norisi Jums padėkoti už mintis ir viltį, kad vis dėlto situacija judės iš esančio taško.

  • qkas parašė:

    Taip ir įsivaizduoju mūsų politikus susėdusius diskutuoti… Aha, nejuokinkit.

  • Rimante parašė:

    Ačiū, kad neliekate abejingas, kad pasisakote. Šiame komentare taikliai išskirtos šios dvi dimensijos, jas, manyčiau, SAM labai paranku apjungti ir permaišyti..

  • Terė parašė:

    Džiugu, kad reaguojate ir iškart galvojate, ką galite padaryti. Nes mums, “moteriškėms su užgaidomis” ,būti išklausytomis ir išgirstoms, ko mes iš tikro norime, tikimybė, deja, lygi nuliui.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      “Užgaidos” – tai tikrai vienas iš šlykštesnių žodžių, kuriais bandoma stigmatizuoti žmones, kurie tiesiog turi savo pasirinkimą. Tikiuosi, ateis laikas, kai SAM jo nebevartos.

  • Andrius parašė:

    Na va, pagaliau sveikas ir konstruktyvus požiūris į “reikalą”. Nieko stebėtino. Liberalas 🙂

  • Zaibys parašė:

    Del gimdymo namuose, turiu tik viena argumenta pries.
    Ligonineje gydytojos turi salygas aptarnauti daugiau gimdyviu, negu namuose – cia elementaru. Jos turi seseliu pulka, kurios gali “multitaskinti”.
    Gydytoju vazinejimas po namus elementariai sumazina ju darbo nasuma, o jei jos dar pasiima viena kita sesele, tai ir seseliu darbo nasuma, kas susiveda i sumazejusi viso proceso efektyvuma.

    Kaip tai pasireiks praktikoje – gali pradeti trukti pagalbos reikiamu momentu reikiamoje vietoje (nepriklausomai ar tai namai, ar ligonine).

    • Rimante parašė:

      Gydytojai į namų gimdymus nevažiuoja. Žemos rizikos gimdymus priima akušerės.

      • Kristis parašė:

        Nevažiuoja, nes tai nelegalu. Kita vertus “žemos rizikos” gimdymas bet kuriuo momentu gali tapti “aukštos” ir prireikti kad ir pvz cezario pjūvio – ką tada daryt namuose su akušere…

        • Maukse parašė:

          Civilizuotame užsienyje, tokiu arveju, gimddyvė akušerės palydima į ligoninę.

  • again parašė:

    Neturiu vaikų, esu tolimas nuo šių aktualijų. Visgi, keli klausimai kyla:

    1. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu uždrausta akušerijos veikla gimdyvių namuose. Kažkas čia ne taip. Ministras sėdėjo, sugalvojo kažką uždrausti, ir tai tampa nusikaltimu? Atsiranda darbo teisėsaugai. Jis ko nors iš viso atsiklausė, ar manė, kad tokius sprendimus demokratinėje valstybėje gali priimti vienašališkai? Ką konkrečiai jis uždraudė? Ar apibrėžta kas yra akušerija, ir ar tie, ką dabar bando traukti atsakomybėn, patenka į tą apibrėžtį? Ar ta apibrėžtis nėra savavališka ir nekorektiška, ar per ją neatsiranda nepagrįstų prielaidų “raganų medžioklei”, kuri dabar ir vyksta.

    2. Kalbama apie kūdikių mirtis, įvykiusias dėl gimimo gimdyvės namuose. Bet kaip čia pamiršti faktą, kad ligoninės atlikinėja tūkstančius abortų? Gal reiktų susigaudyti kas yra kas šitoje kreivų veidrodžių karalystėje.

    O šiaip iš tikro, labai jau primena viskas sovietinius laikus ir sovietinius metodus. Ratas apsisuko, grįžtame prie to paties. Nuo savęs nepabėgsi – sovietizmo drakonas mirė 1991 m., tegyvuoja drakonas 2013 m.

  • Kristis parašė:

    Na, man tai viskas ir taip aišku. Kadangi nuo sovietmečio privati medicinos praktika buvo draudžiama, o valstybinė turėjo būti su aiškiais rėmais – ką galima daryt namuose, ko ne (o gimdymas buvo reglamentuotas tik ligoninėj su visiska izoliacija ir vos ne karinem taisyklem), tai taip ir liko iki šiol. SAM prerogatyva būtų spręst šitą reglamentavimo problemą, bet p. Andriukaitis aiškiai užsiėmęs problema, kaip grįžti į sovietmetį, o ne kaip judėt į priekį.
    Mano nuomone, yra kvaila gimdyt namuose, lygiai kaip kvaila daryt inkstų persodinimą namuose, bet jei yra didelis noras ir krūva pinigų, yra galimybės susikurti visas sąlygas kaip ligoninėje, kodėl gi ne – tegu gimdo nors ir kosmose. Va tas sąlygas ir turėtų nubrėžti SAM, o tie medikai, kurie teiktų šias paslaugas turėtų būti atsakingi už tų sąlygų buvimą, kad nebūtų iš naivumo ar kvailumo rizikuojama kūdikių gyvybėm ir gimdyvių sveikata.

  • Maukse parašė:

    Visas šitas reikalas yra rimtas signalas visai Lietuvos gimdymo sistemai. Todėl reglamentuojant gimdymą namuose, reiktų apskritai restartuoti visa gimdymo paslaugų mechanizmą. Nes dabartinė sistema neskatina nei teikti paslaugą tikrai gerai, nei kuria santykį su gimdyve Pvz. gimdymą priimanti akušerė galėtų prižiūrėti visą nėštumą ir gimdymą priimtų gerai susipažinusi su žmogumi, situacija ir t.t. Visiškai nebūtina, kad gimdymą priimtų operuojantis gydytojas. (Apie rizikingus ir patologinius atvejus nekalbu) Profesionali akušerė gali net ir geriau suprasti naturalios gimties procesą, už gydytoją, kuris specializuojasi patologijose. Dabar gi, jei nesi susitarusi, t.y. sumokėjus į kasą + vistiek sumokėjus neoficialų priedą (ups) kyšį, tą personalą neretai matai po kelias minutes. O po beveik paros budėjimo, jie labai nelaimingi žiūri į gimdančią moterį ir stiklinėmis akimis nebūtinai priima adekvačius sprendimus. O dar cezario pjūvių epidemija. Beje, jei neklystu už juos ligonių kasos moka daugiau + dažnai šalia to einantis kyšis… na ir prailgintas biliotenis.
    Klausimas, kas galėtų finansuoti personalo gausą (ligoninėse, mažuose gimdymo centriukuose, namuose)… Jei turim pinigų kaišiot kyšius, tai gal geriau kaišom juos oficialiai. T.y. galėtų būti galimybė rinktis privačią ar dalinai finansuojamą paslaugą.
    Tik aš netikiu, kad kas nors norėtų restartuotis, prisistatę / atsinaujinę gigantiškas įstagas, įsigiję įrangos… nesuderinamos su proceso fiziologija.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos