Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Verslas: Lietuvoje svarbiau nei lietuviškas

Share

, , , , ,

Comments are currently closed.

19 Responses to “Verslas: Lietuvoje svarbiau nei lietuviškas”

  • Eglė parašė:

    “Tačiau svarbiausia (ir blogiausia), kad situacija jau buvo pribrendusi link sprogimo ta prasme, kad Kalbos inspekcija ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija nusprendė „rimtai“ imtis šių klausimų. Tai reiškia – ieškoti galimybių bausti už bet kokias klaidas, keisti reglamentavimą griežtąja linkme, ir dar taip, kad įmonių steigimas taptų sunkesnis.”

    Man atrodo, VLKK per daug laisvės turi. Tai yra komisija, o komisija be Seimo pritarimo juk neturėtų galėti ieškoti ir rasti naujų galimybių bausti, arba nuspręsti, kada VKI turi bausti, o kada dar galima pakentėti nenubaudus. Juolab, kad niekas Vakarų Europoje už netaisyklingą vartoseną nebaudžia. Papasakokit kokiam užsieniečiui, kaip aktoriams nurašo nuo algos už kirčiavimo klaidas. O gal čia Seimas pritartų?

    Taip pat užkliuvo ši vieta: “Tai reiškia, kad pagal minėtus tris parametrus turėtų būti net nesikreipiama į Valstybinės lietuvių kalbos komisiją ir įmonė tiesiog registruojama. Tikiuosi, taip ir bus padaryta.”
    Tikiuosi, kad blogai supratau (nepratus prie įstatymų ir jų aiškinimų), bet niekas netrukdo jiems kreiptis turbūt? Iš kur registro centro darbuotojams žinoti, ar ten lotyniškas žodis, ar ne? Juk ne kunigai ten sėdi. Ir ar nebus šis trukdis sprendžiamas kyšiais? Verslininkas duoda kyšį, o registras apsimeta, kad jiems atrodo, jog čia lotyniškas pavadinimas ir niekur nesikreipia.

    Tai tokie diletantiški klausimai, o šiaip tai jūs geras politikas ir žmogus neblogas, tik kol kas atrodo, kad čia ne vietoj parašą suraitėt ir man tai itin gadina nuotaiką, nes kalbos politikos klausimu turiu tvirtą nuomonę.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Ačiū 🙂

      Dėl to parašo – nesu tikras ar ne vietoje. Juk nebūtų geriau, jei “neteisingais” pavadinimais pavadintos įmonės baudas pradėtų gauti, arba Registrų centro darbuotojai (o tai reikštų, kad jie pradėtų kiekvieną kartą susirašinėjimą ne šešių valandų dėl pavadinimo).

      Bet kad reglamentavimą reikia keisti, tai faktas. Kaip sakiau, mano namų darbas čia.

  • Nesvarbu parašė:

    Remigijau,
    skaitau ir savo akim netikiu. Reiskiasi R.Simasiaus iniciatyva, gime si nauja versla biurakratine nasta apkraunanti nuostata. O jau visi puole kaltinti dabartine valdzia. Pasirodo liberalu cia darbas. Nebereikalo Lietuvoje imones steigimas vidutiniskai trunka apie 21d. jei gerai pamenu.
    Dar reiktu pamineti, jog kazkodel draudziama naudoti pavadinime zodi Lietuva, bet nedraudziama pvz. Latvija, Estija ir t.t.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Nesvarbu, nepataikėte truputį.

      Įmonė įsteigiama per dvi dienas (paprasta forma, jei be mandrumų ir nereikia pas notarą eiti). Tai, per ilgai, manau, jeigu ką.

      O dėl Lietuvos vardo tai visą biurokratiją su leidimais padariau kad Vyriausybė panaikintų dar prieš ketverius metus.

      • Andrius parašė:

        Kaip tik šiuo metu steigiu naują individualią įmonę. Moderniai, su elektroniniu parašu ir be notaro. Taip, ne mandrumų įmonę galima įsteigti per dvi dienas: laikinas pavadinimo rezervavimas – para, įmonės įregistravimas registrų centre – dar para. Teoriškai įmonė įsteigta, tačiau ne visi darbai yra baigti, kad galėčiau pradėti darbą. Reikia užsiregistruoti VMI mokesčių mokėtoju, kas elektroniniu būdu įmanoma tik po dviejų parų nuo įsiregistravimo RC. Dar geriau – jei nori tapti PVM mokėtoju, teks laukti dar tris darbo dienas.

        • Remigijus Šimašius parašė:

          Taip ir yra. Sėkmės versle 😉 Beje, o ar gavote iš RC žinutę apie tai, kad verslo prižiūrėtojai turi būti ne baubai, o padėjėjai?

  • Nesvarbu parašė:

    Tikrai, atsiprasau truputi nepataikiau 22d. (vienos dienos paklaida)

    “Lietuva turėtų supaprastinti verslo steigimo procedūras. 2011 metų verslo sąlygų reitinge „Doing Business“ Pasaulio bankas Lietuvai verslo steigimo kategorijoje suteikė 87 vietą dėl didelio valstybės reguliavimo. Tai labai žema vieta“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė S.Forbesas.

    Jis kalbėjo, jog Naujojoje Zelandijoje leidimą verslui galima gauti per vieną dieną, o Lietuvoje tai užtrunka 22 dienas. Anot S.Forbso, ir išlaidos verslo steigimo procedūroms Lietuvoje yra per didelės”

    Ir jeigu, ka, tai kaip viena imone daugiau uz Simasiu isteiges, galiu pasakyti tos dvi tariamos dienos tik ant popieriaus. (o jei nereikia pas notara eit, tai reikia i Registru centra eit, el. paraso uzsisakinet, zodziu daug biurokratiniu niuansu – nesiplesiu)

    O del Lietuvos vardo, tai cituoju is RC:
    •steigiamos individualios įmonės, uždarosios akcinės bendrovės, asociacijos, viešosios įstaigos, mažosios bendrijos ar labdaros ir paramos fondo pavadinime neketinama vartoti trumpojo valstybės pavadinimo „Lietuva“;

    jeigu reikes ir daugiau pacituosim…

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Nesvarbu, Jūs labai mokate dramblį laikyti už uodegos, jei suprantate apie ką kalbu. Pabandykit įsteigti įmonę ir pamatysite kiek užtrunka registravimas. Vėlgi – nei aį sakau, kad 2 dienos pakankamai greitai, nei kad visokios sodrose registracijos puikiai veikia.

      O dėl Lietuvos vardo – nesivarginsiu ieškoti jums Nutarimo pakeitimo, tačiau faktas, kad buvusi leidiminė tvarka pakeista paprasta pareikštine, jei tik atitinkama tam tikrus kriterijus.

      Jau esu sakęs – galėtų jūsų išmintis kuo prasmingesniu pasireikšti.

  • Nesvarbu parašė:

    Remigijau,
    as net galeciau irodyti, jog per 2 dienas imones isteigti neimanoma. Nezinau is kur toki skaiciai, cia daugiau primena Darbo partijos reklama – ta su vienetukais (per 111d) Bet, petaupysiu isminti..
    O del Lietuvos vardo, gerai, bet kodel turi butinai atitikti butinus kriterijus? Ir kodel tokie pat kriterijai netaikomi Latvijos vardui ar bet kuriam kitam?
    Beje, kaip suprantu, jus prasmes tame nematote, apeliuodamas i mano isminti…

  • Skuduras parašė:

    Eilinį sykį valstybės tarnautojai prisidengdami savo egzistavimo svarbumu imasi iniciatyvos, kuri kerta juos maitinančią ranką.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Beje, CK pakeitimo perspektyvos kol kas nekokios. Na, dar žiūriu kaip ten protingiau surašyti, kad visiems tiktų (kad būtų priimta ir realiai pagerintų padėtį).

  • Nesvarbu parašė:

    Galiu pasakyti, jog su VLKK bendrauti tenka ir man, pasitikrinant ar vartotinas vienas ar kitas terminas. Neseniai kreipiausi ir del galimo pavadinimo, lyg ir issiaiskinom. Bet tai dar buvo pries tai, kai isgirdau apie naujus kalbinius barjerus ir Registru centro puses. Zd, susiskambinau su biciuliu is RC, sake ruosk present’a, jis jau zinos kam perduoti. OK, net jei tai tik sokolado plytele, kam sudaryti salygas korupcijai – as neisivaizduoju..

  • baekjo parašė:

    Kaip Jūsų rinkėjas, dedu didelį minusą.
    kaip liberalas, visiškai nesuprantu kodėl valstybės reikalas kam nors drausti įkurti įmonę pavadinimu QWįšxc+px??? Kokios priežastys ir kur logika?

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Tikiuosi, dar paversiu plius šį minusą.

  • Remigijus Šimašius parašė:

    Vienas iš šių žmonių yra partijos narys.

    • trdg parašė:

      Įspūdis toks kad gėdijatės tų žmonių. Kodėl video išėmėt? Reikia didžiuotis žmonėmis kurie negailėdami savęs ir neturėdami policijos apsaugos kovoja prieš šitą fioletavą zarazą. 😉

      • Remigijus Šimašius parašė:

        Iš kur video išėmiau?.. Nei gėdijuosi, nei ką. Tiesiog nemalonu filmuojant buvo, kai kamerą į dantis bando kišti. O video nežinau kas kur įdėjo (tik per nuorodą jį mačiau), nežinau kas ir išėmė…

  • kazin parašė:

    Man tik idomu ka pasakytu į šios svetaines nuoroda vedantis zmogus. daugelis jo imoniu turi nelietuviskus pavadinimus ir viskas yra gerai..

  • Joris parašė:

    Na dėl to, kad, kaip straipsnyje rašoma kalbos inspekcija ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija ėmė ieškoti galimybių bausti už bet kokias klaidas, keisti reglamentavimą griežtąja linkme, ir dar taip, kad įmonių steigimas taptų sunkesnis nėra labai naudinga, viskas tik pasunkėja.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos