Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Darželių rebusas: ar leisime politikų baimėms numarinti gerus sprendimus?

Share

Comments are currently closed.

5 Responses to “Darželių rebusas: ar leisime politikų baimėms numarinti gerus sprendimus?”

  • Arvydas parašė:

    Palaikydavau konservatorius, dar iki šiol esu savo gimtojo miesto skyriaus narys.
    Greitai nebebūsiu. Liberalai, aš ateinu pas jus.
    Anksčiau mažas politinis išprusimas leido manyti, kad “tie liberalai nieko gero nedaro, tik už gėjus pasisako. Aš – konservatyvių pažiūrų žmogus”. O ko gali tikėtis iš provincijos bernioko.
    Bręstant amžiumi ir protu pradėjo keistis supratimas į politiką, atvykau gyventi į Vilnių, su žmona laukiame pirmagimio. Liberalų kryptis man yra priimtiniausia. Jūs turite mano balsą 🙂 sėkmės!

  • Artūras parašė:

    P. Remigijau,

    Už Jusbalsavau per šiuos rinkimus, bet tikrai nesitikėjau, kad esate nauvus 🙂 Dabar atvirai, tikrai tikite šiuo sakiniu ? Tikrai ?
    “Darželiai, gavę šią dotaciją, įsipareigoja ateityje savo paslaugų kainos nekelti.”
    Net jei netyčia ir tikite (o tikiuosi, kad ne, o čia tiesiog politikuojate) – tada manot, kad darželis Niekada nekels kainų ? O kada jau kels, nejau neatsižvelgs, kad 100 eur ateina is savivaldybes ir tevams reiskia nieko nekainuoja = galima už 0,5 metų grįžti į tą patį kainų lygį + 100 Eur.
    Dabartinė (tikrai labai didelė) prvačių darželių kaina nenukrito iš dangaus – ją moka pirkėjas. Ir jis pasirengęs tiek mokėti. Jei nesurinktų reikiamo kiekio – privatūs darželiai užsidarinėtų, bet jie neužsidaro. Žodžiu, finalas. Tuos 100 eur “akumuliuos”, gal padėkos, bet ir toliau jie liks tokie pat brangūs. Savivaldybė gali tik bandyti įtakoti, bet reguliuoti niekaip nesugebės.

    O kelias yra, bet jis siaubingai nepopuliarus: branginti esamus darželius. Tada lėšų kiekis bus tikrai pakankamas, kad tiems kas negauna darželio kompesuoti ne nieko nereiškiančius 100, o pvz. 500 Eur. Štai tada vidutines pajamasuždirbanti šeima galės ramiai nesisieloti, kad negavo valstybinio. Su tais 500 kaina į valstybinį ar privatų bus nebeik vienoda.

    Bet šiam sprendimui reikia drąsos.

    Artūras

    P.S. kodėl sakau, kad reikia bangint: dėl to, kad kainų skirtumas (žirklės) yra daugiau nei įspūdingos: privatus (su matinimu) – apie 1400, valstybnis – 250 Lt. Reiškai valstybinius dotuoja beveik 1000 Lt (taip taip, jiems nereikia nuomuotis patalpų), o tai tikrai per daug. Labai didelė tėvų patenkančių į valstybinius darželius galėtų mokėti kaip minimum dvigubai (pažiūrėkite į atvažiuojančius automobilius. Aš gyvenu šalia darželio 🙂 )

  • Diana parašė:

    Esu Vilnietė, belaukianti protingo sprendimo jau penktus metus. Ketverius metus vedu vaiką į privatų darželį – netgi ne darželį, nes jie yra per brangūs (net 100 Eur kompensacija man visai nepadėtų ir yra nereikalinga, lyginant su visa ugdymo įstaigos statusą turinčių įstaigų kaina), o tiesiog priežiūrai. Šį rudenį vaikas turėtų lankyti priešmokyklinę grupę, t.y. bent metus gauti ugdymo paslaugas. Laukiu penktus metus eilėje ir labai tikėjausi, kad jau šiais metais mano bėdos baigsis – deja ne, ir šiais metais jo negausiu. Pavargau skambinėti į savivaldybę, tad nusprendžiau parašyti kreipimąsi, laišką, prašymą padėti spręsti problemą. Parašiau Jums ir Jūsų pavaduotojams. Gavau tokį problemos sprendimo pasiūlymą, oficialiu raštu, pasirašytą Švietimo departamento direktoriaus: “Visų pirma, priešmokyklinis ugdymas yra tėvų pareiga, o savivaldybė jį organizuoja pagal galimybes”. T.y. mano vaikas – mano problemos. Tai jeigu mamai, negaunančiai darželio 5 metus, Savivaldybė oficialiai pateikia tokį atsakymą, apie kokias dar viltis ir gražius norus galima kalbėti?

  • Gintare parašė:

    Nauja tvarka sako, kad “Pirmenybė gauti vietas lopšeliuose-darželiuose bus teikiama vaikams, kurių abiejų tėvų ir vaiko gyvenamoji vieta deklaruota Vilniaus mieste. Tai paskatins šeimas deklaruoti savo gyvenamąją vietą Vilniaus mieste

    Tačiau įvesta naujovė – pirmenybė teikiama tiems, kurie deklaravę gyvenamą vietą Įstaigai priskirtoje teritorijoje ne mažiau kaip 2 metus.” Naujakuriams bus didelis minusas t.y. “peilis”, jie šio prioriteto neturės.. Tas nėra gerai. Pvz. mes gyvenome Pašilaičiuose, ten darželio negavome 8 metus. Vaikų darželis yra kitame Vilniaus gale, per kamščius jau 8 metus taip ir vežiojame… O dabar persikėleme į Pilaitę. Esame daugiavaikė šeima, bet dabar neturėsime šio prioriteto dėl gyvenamosios vietos, nes nebus praėję 2 metai nuo mūsų deklaravimo dienos.. Nors pačiam Vilniuje jau gyvenam 35 metus. Skaudu, kad ir vėl liksime be darželio..Nusivyliau aš šita naujove. Laukiu atsakymo.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos