Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

Kaip Lietuvos piliečiai gali ginti Lietuvą

Share

, ,

Comments are currently closed.

16 Responses to “Kaip Lietuvos piliečiai gali ginti Lietuvą”

  • Dainius parašė:

    Labai tikslus sąrašas. Mano galva, pradėti reikėtų nuo 5 punkto. Būtent savigynos ir pasirengimo (budrumo) kultūros įsisavinimo. Graudu stebėti, kai viešojoj erdvėj ir netgi politikoj pasirodo pareiškimai, jog nereikia būti paranojikais, juk mus saugo tas ir anas (dažniausiai tai NATO). Jei kas nors aiškiai nurodo grėsmes, tuoj pat būna apmėtomas akmenimis, atseit, nereikia čia skleisti panikos. Vienas žmogus mane mokė, kad savigyna visų pirma, tai ne gebėjimas greitai ir tiksliai smūgiuoti (nors tai nemaišo:) ar colt’as po ranka. Savigyna – tai būsena, kuomet neegzistuoja savoka „netikėtai“, tai nuolatinio budrumo būsena ir adekvatus aplinkos vertinimas. Tai tinka ir asmeniui, ir vasltybei. Karas jau vyksta, norim mes to ar nenorim, ir kuo ilgiau tai neigsim, tuo skaudesnė bus realybė. Trumpai tariant, visiškai Jus palaikau 🙂

  • Raitis parašė:

    2 sąrašo 2 punktą skaitydamas susimąsčiau, kad turbūt ne už kalnų ta diena, kai atsiras privalomos karinės tarnybos kibernetinis atitikmuo, t.y. piliečiai bus apmokomi gynybos, tik virtualioje erdvėje. Juk “ginklus” tam turi beveik visi, o aktualumas kuo toliau, tuo didesnis. Ar gal kažką praleidau ir kas nors jau yra taip padarę?

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Negirdėjau, kad kas taip būtų padaręs…

  • Adomas parašė:

    Informacinė ataka jau vyksta. Ir vyksta ji neįtikėtinu mąstu. Kadangi esu programuotojas (ir smalsus), tai esu keletą įrankėlių analizei pasidaręs. Populiariųjų portalų komentarai pagal IP adresą ir kitus kriterijus labai lengvai klasifikuojami į realius ir “bot’us”. Nesuprantu kodėl pastarieji nėra blokuojami, nes pvz. po straipsniais apie Krymo situaciją pastarųjų sukuriama ir įvertinama teigiamai apie 80% komentarų šlovinančių Rusiją. Aš kažkaip netikiu, kad toks aukštas procentas piliečių galėtų taip manyti arba kad toks aukštas procentas gebančių naudotis kompiuteriu ir parašyti komentarą yra tokios nuomonės.
    Kita atakos dalis – kultūrinė. Pastebėjote, kad renginiai labai jau į rytinę kaimynę orientuoti? Kas galėtų paneigti, kad atlikėjų ir renginių išlaidų dalies kažkokia forma neparemia suinteresuoti asmenys? Nesu paranojiškas, tačiau keista, kad atlikėjų honorarai skaičiuojant pagal lankytojų ir bilietų skaičių Lietuvoje susidaro žemesni, tačiau juos vistiek čia traukia. Keista ir kad renginių organizatoriai nenoriai veža vakarų kultūros atstovus, nors tikrai neblogų atlikėjų kaina Vokietijoje ar Belgijoje yra ne didesnė nei atlikėjų iš rytų koncerto kaina Lietuvoje.
    Trečia atakos dalis – sistemingas infrastruktūros naikinimas bei prasto psichologinio klimato sudarymas. Šioje vietoje dažnai vienu šūviu nušaunami du zuikiai, nes grynai kaip teorinis pavyzdys: “užvėlinamas” kelių druskos transportavimas iš Baltarusijos…keliuose chaosas, tad ir ekonominis efektas yra ir infrastruktūrai kliūna ir gyventojai pasipiktinę tvarka valstybėje.
    Ketvirta dalis – nepasitikėjimo atmosferos kūrimas. Pastebėjote, kad VISI pseudomoksliniai gandai eina būtent iš rytų? Skiepų žala…Skandinavijoje atiminėjami vaikai, visuomenės “gėjinimo” fobijos ir t.t. Na, ir išpirktos lietuviškos žemės bei skalūnai kaip klasikiniai pavyzdžiai. Pasitelkiami kažkokie abejotini zaunijantys autoritetai ir tauta tiki. Dažnai naudojama schema, kad rytų kilmės mitas įperšamas per “atseit” provakarietišką personą.
    Tad visų šitų punktų sėkmė priklauso tik nuo tautos. Tauta palaipsniui pasiduoda. Tada belieka daugelio filosofų iškeltos minties apmąstymas: galbūt tauta ir turi gauti, tai, ko ji savo pačios manymu yra verta?
    Anksčiau ar vėliau, kvaili sprendimai sulaukia pasekmių…sulauks jų ir visų šitų rusiškų laidelių rodymai per TV (per naujus metus apskritai nebuvo nei vieno kanalo, kuris nerodytų rusiškos produkcijos) ir Europos Sąjungos paramos “pravalgymas”, o ne konstruktyvus panaudojimas geresnei ateičiai.
    Tada pasidaro įdomu ir kiek piliečių eitų ginti šalies turėdami galimybę? Esu šitą klausimą uždavęs pažistamiems karts nuo karto anksčiau, tai visai nemaža jų dalis, didžiam mano nusivylimui, atsakė, kad neitų, nes “nėra dėl ko”, “kam tuos turčius ginti”, “jau buvau 1991-ais ir kas iš to?”.
    Nejaugi jau pasidavėme? Priešui užuodus tokias nuotaikas valstybėje – pralaimėtume be kovos. Antravertus, gal didelė dalis moterų teisios – nedaug beliko tikrų vyrų Lietuvoj, kurie ne tik nebijotų stoti ginti Tėvynės, bet nebijotų ir vaikui sauskelnes pakeisti…ir alaus galėtų atsisakyti esant prioritetų konfliktui.

  • Nesvarbu parašė:

    Remigijau,
    kadangi darotės nuspėjamas, kaip ir jūsų įrašai apie ginklus. krašto gynybą ir t.t. šių dienų aktualijų akivaizdoje. Todel jums parengiau iš anksto suformuluotą komentarą. Kas gali paneigti, kad sveiko proto dalis mūsų tautiečių, tokios agresijos metu nepasitrauktų į vakarus tvarkingai susėdę į subaru ar kitos markės vežėčias (kirsdami Lenkijos sieną) Būkim biedni ,bet teisingi jeigu kokia rytų kaimynė norėtų pademonstruoti čia savo galią jokie šeši NATO lėktuvai ar lengvai prieinami ginklai mūsų neišgelbėtų. (yra toks žodis bombarduoti) Karai, beje. pasaulyje kyla dėl diplomatijos trūkumo. Aš tikrai nepasirengęs padėti galvos dėl politikų negebejimo susikalbėti.
    Dabar dėl propagandos, jeigu būtumėte toks malonus ir atsakytumėte, kuria propaganda man tikėti? Ar ta kurią varo Rusiją, ar ta isterija, kurią skleidžia Lietuva? Būtų žymiai aiškiau.
    Dėl programuotojų rytų šalių programuotojai čia visada laimės nes pirma jie alkani (visom prasmėm) antra jų atinkamai daugiau šalies masteliais.
    Bet vienok jūs teisus, jog norint apsiginti – reikia visos sistemos darniai veikiančių veiksnių. Žmonių noras ir gebėjimas gintis – vienas iš jų. Bet kadangi apie tai čia prakalbote, suprantu, jog tuo pačiu ir pripažįstate, kad nei darniai veikiančių veiksnių, nei žmonių didelio noro kol kas nematote. Kaip ir patvirtinote mano nuogąstavimus. Ačiū. Dabar daug aiškiau pasidarė.

  • Vytas parašė:

    Visiškai pritariu. Kuo daugiau skaitau Šimašių, tuo aiškiau darosi kad jis labai teisingai mąsto. Dabar reikia tik kad kas nors (pats Šimašius?) pradėtų stumti, kad šitas planas būtų įgyvendintas.

    Aš pats manau jungčiausi prie savanoriškos anti-propagandos arba kibernetinės gynybos struktūros jei bent viena egzistuotų.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Manau, kad tols atsiras pas Šaulius. Bent jau siūlysiu. Tikrai kviečiu jungtis.

      • Adomas parašė:

        Jei pas Šaulius – pasmerktas reikalas. Žinant tiek tipinių Šaulių sąjungos atstovų, tiek įgalių IT ekspertų psichologinį profilį, bendradarbiavimas įmanomas tik esant lygiavertėms sąlygoms. Atvedant programerius pas Šaulius, pastarieji į naujai atvestus žiūrės kaip į svetimkūnį (nors ir galbūt naudingą). Mano kuklia nuomone, RRT turi visus pajėgumus ir jau pakankamai talentų, kad gebėtų imtis priemonių. Telieka jiems atrišti rankas ir skirti truputį papildomo finansavimo. Lietuvos Bankas taip pat turi labai neprastą IT saugos ekspertų grupelę. Man atrodo, kad pakankamai valstybinių įmonių ir įstaigų turi gabių žmonių ir tik reikia juos identifikuoti ir surinkti į vieną vietą esant grėsmei. JAV NSA (National Security Agency) turi neblogą būdą susirinkti talentus pasauliniu mąstu – TopCoder konkursai. Atrodo nekaltutis algoritmų konkursėlis, o pasižiūri kas už to slypi ir viskas tampa aišku.

  • giedrius parašė:

    Šiaip reikėtų susirašyti į vieną vietą kelius, kaip gyventojas
    a) įgyja reikalingą išsilavinimą ginklui turėti (KAM kursai, ginklo laikymo savigynai kursai, medžiotojų kursai, gal šauliai, etc)
    b) Turi pakankamą sveikatą ir galimybes jį turėti (seifas namie, nėra psichiatro įskaitoje, negirtauja, etc)
    c) Turi teisę įsigyti ir laikyti ginklą (medžiotojai, leidimas savigynai, etc )
    Ir žiūrėti kur ir kaip galima atskirus punktus išplėsti ( pvz galbūt reikia lengviau prieinamų tam tikrų kursų, ar reikia išplėsti ribas kas gali laikyti ginklą, arba palengvinti tarkim, leidimą medžiokliniam ginklui įsigyti jei išklausyti kursai bet dar neatlikta “praktika”, etc.

  • Nesvarbu parašė:

    Apie kibernetiką. Pradžiai reikėjo pasitvarkyti savo darže. Kada vieno registrų centro direktorius poilsiauja su konkursus laiminčios įmonės atstovais egzotinėse šalyse negali stebėtis, kad vėliau mums įkišamos skylėtos ir pasenusios technologijos. Kitaip tariant, jeigu durys paliekamos plačiai atlapotos, nesitikėk, jog tave apsaugos policija. (kiberpolicija)
    Bet nesvarbu…

  • MRG parašė:

    >Instruktuoti visus ginklų turėtojus Lietuvoje kaip elgtis atakos iš užsienio atveju.

    >Kilus karo pavojui – iš esmės supaprastinti ginklų registraciją įsigyjant ginklus, leidžiant juos įsigyti šalies gynybai pasirengusiems asmenims pagal š anksto apsibrėžtus kriterijus.

    LIETUVOS RESPUBLIKOS
    GINKLŲ IR ŠAUDMENŲ KONTROLĖS
    ĮSTATYMAS

    12 straipsnis (11)
    24 straipsnis (8.4)
    41 straipsnis

    Keiskit įstatymą, dar yra laiko …

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Visada tokiais atvejais sakau – įstatymą galima greitai užregistruoti. Bet reikia, kad dar keliasdešimt žmonių tam pritartų. Aš vis daugiau ką įtikinu, bet dar nepakankamai.

  • Virgis parašė:

    Dėl antro punkto: Instruktuoti visus ginklų turėtojus Lietuvoje kaip elgtis atakos iš užsienio atveju.
    Visi norintys gauti leidimą savigynai laiko egzaminą. Egzamino klausimyne galima įtraukti ir temą apie valstybės gynimo “procedūrą” – kur, kaip ir t.t.. Ir dar – savigynos ginklų rūšis reikia papildyti ir ilgavamzdžiais graižtviniais šautuvais. Kad nereiktų apeidinėti įstatymo apsimetant “sportininku”.

  • Joris parašė:

    Čia kas be ko, kad seifas namams tada jau yra būtinas.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos