Remigijus Šimašius

neBlogas laisviems ir atsakingiems žmonėms

5 litų dieta

Share

, , ,

Comments are currently closed.

21 Responses to “5 litų dieta”

  • Valdas parašė:

    Naujieji rusai, nebežinodami kaip smagintis, eina mėnesiui pagyventi tarp benamių. Bet viena, kai tu visškai ramus, jog gali bet kada sugrįžti į sotų ir turtingą gyvenimą, visai kas kita – kai iš tikrųjų prarandi viską. Jūs taip pat grįžot prie įprastos mitybos po 3 dienų.Todėl su visa pagarba Jums Remigijau, leiskite suabejoti ekesperimento grynumu… 🙂

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Aš pats net neabejoju eksperimento negrynumu. Jis nėra ir negali būti grynas, kap ir bet koks socialinis eksperimentas.

  • Mantas parašė:

    Labai įdomus eksperimentas, aš irgi visada skaitau Vaidoto įrašus.

    Pats nebandžiau tiksliai sekti savo išlaidų, bet tikrai dažnai sutelpu į 5Lt. Jei dar atsisakyčiau brangesnių vaisių – be problemų sutilpčiau.

    Įprasti mano pusryčiai – didelis dubenėlis grikių su šaukštu medaus iš kaimo (pragyvenčiau ir be jo). Kaina iki 0,5Lt
    Pietums dažnai lieka tai, ką išsiverdu vakarienei, o tai yra įvairių daržovių troškinys – kelios morkos, kelios bulvės, kopūstas, svogūno skiltelė, keli pomidorai iš kaimo, dar koks pusgalvis žiedinio kopūsto ar paprikos per akcijas, truputį prieskonių. Į 4Lt nesunkiai įtilpt galima.
    Būna kartais, kai vakarais išsiruošiu dviračiu pavažinėt ar prieglaudoj su šunimis užsibūnu, tada maisto gamybos nelieka, užtenka vakarienei poros obuolių, o pietums pakas varškės su keliom riekėm duonos, vėlgi į 4Lt drąsiai vakarienė ir pietūs telpa.

    Blogiausiu atveju – visada išgelbės avižų košė. Kainuoja centus pigiausi dribsniai. Prieš porą metų su kambarioku kasdien po puodą išsivirdavom ir suvalgydavom, tęsėsi tai keletą mėnesių. Tada ir dar į mažesnę sumą tikriausiai sutilpdavom. Kol galiausiai atsivalgėm ilgam kruopų.

    O šiaip tai atsimenu vaikystėj, kai tėvas be darbo liko ir mama žemaičių blynus darydavo kasdien iš parduotuvėj pirktų šunims skirtų kaulų mėsą nugrandydama ir iš kaime užaugintų bulvių. Aišku, nebadavom, senelių nedidelis ūkis gelbėdavo, bet mama tikrai pigiai ir gerai pamaitint mokėjo.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Tikrai taip.Ir mano išvada yra, kad iš principo tai nebūtų tragedija, o bet vis gi tačiau tas BET yra nemažas…

  • Vaidotas parašė:

    Puikus reviu! Ačiū už solidarumą atsistojant į silpnesniųjų batus. Tikiu, visiems Tamstos pavyzdys bus naujas įkvėpimas padėti šalia mūsų gyvenantiems kaimynams, kurių reikalai nėra taip sėkmingi, kaip mūsų. Ir dėl to Vilniuje bei Lietuvoj gyvenimas pamaži taps geresnis 😉

  • siaubas parašė:

    Pamenu prieš dešimtmetį už 5 Lt galima buvo net kokioje viešoje miesto įstaigoje papietauti, o namie gaminantis visai pakenčiamai pavalgyti.
    Negailestinga visgi ta infliacija.

  • alternativemind parašė:

    Gerb. p. Šimašiau. Gyvenant savo šiandienos aktualijomis, siūlau Jums išbandyti tokią dietą:

    Sergančiojo dieta
    1-2 diena, maistui 5*0,8 = 4 lt
    3-5 diena, maistui 5*0,4 = 2 lt
    6-n diena, maistui 5*0,8 = 4 lt

    Kai su tokia pavyks išgyventi, tada aiškinkite, kad įsijautėte į žmonių skurdą.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      O ką čia norėjote pasakyti, alternativemind?

      • alternativemind parašė:

        Kalbu apie Jūsų vyriausybės ir Jūsų partijos valdymo metu įvestą ligos pašalpos mažinimą. Realiai žmonės, kurie pragyvena už 5 lt per dieną, eina į darbą ir sirgdami, nes už 2 litus pragyventi yra neįmanoma. Ir ar tikrai valstybei finansine prasme apsimoka, kai tokie žmonės apkrečia bendradarbius, ar jiems atsiranda komplikacijų ir jie atsiduria ligoninėje, kur jų gydymas ženkliai pabrangsta? Nekalbu jau apie žmogaus orumo prasmę. Kol kas mano tokie pamąstymai yra spekuliacija remiantis bendraja opinija, bet pasidomėjimas kokia nors statistika šiuo klausimu buvo mano ateities planuose.

        • Remigijus Šimašius parašė:

          Tai ko rašinėjate užuolankomis? Beje, jei norite ką nors mano bloge išskaityti daugiau nei parašiau, tai nesistenkite.

        • Filosofuojant parašė:

          Komentatoriui alternativemind – tiesą pasakius, bet kada būna įvairių išimčių. Jūsų aprašyta situacija kai nuo vieno sergančio bendradarbio prasideda vietinė apokalipsė yra, teoriškai, įmanoma. Tačiau yra įmanoma ir situacija, kai ant žmogaus namuose nukrenta paties spinta, ir tada nieko nebereikia (kaip kažkada Lion šokoladuko reklamose).
          Man asmeniškai patiko skaityti, ir pritariu, kad už penkis litus per dieną nenueisi į kavinę. Yra dar vienas triukas – greito paruošimo makaronai. Galima ten priberti papildomai smulkintų svogūnų laiškų ar porų, kiaušinį įdėti (virtą, jei žalią – tik prieš užpilant vandeniu), kažkur gal apie litą išeitų jei pirkti pigesnius makaronus. Tik su tokia mityba papildomai dar vitaminus gert reikia 🙂

  • Rokas parašė:

    Iš tiesų kiekvienas klojasi savo gyvenimą ir didelė dalis, panašu, net nenori ir nebando iš to skurdo išbrist, vis pakeiksnojant valdžią, kad gyvent Lietuvoj neįmanoma.
    Be abejo, yra išimčių, kartais žmonėms iš tiesų žiauriai nesiseka ir gyvenimas parodo negailestingumą su kaupu. Tačiau tai labai maži dalis.

    Man visą laiką galvoje sukasi klausimas, kodėl kai kurie žmonės norisi viską gauti už dyką ar už gražias akis. Žinau ne vieną pensijinio amžiaus žmogų, kuris gyvena vienas ar dviese ir vis “pasibėdavoja”, kad pragyventi iš 700 Lt (arba 700 x 2) dydžio pensijos negali. Sutinku, aš ir nepragyvenčiau dabar iš tokios sumos, tačiau jei gyvenimas pasisuktų – kažką imčiau galvoti. Gilinamės į situaciją. Gyvena ji/jis vienas arba dviese (pensininkų porelė) 2-3 kambarių bute. Na, du kambariai dar du, ne ką ten brangiau nei vieno kambario bute gyvent, bet trys kambariai… Kam to reikia? Dauguma tokių gyvena senos ar labai senos statybos butuose, kur šildymas kainuoja ohoho kiek vien dėl to, kad tenka šildyt lauką. Liftas – pagal plotą, laiptinės valymas, apšvietimas – pagal plotą… hm, gal vis tik to ploto tiek nereikia? Tipiškas Karoliniškių / Žirmūnų ar Lazdynų devynaukštis, kur aikštelėje po 4 butus. Du iš jų – 3 kambarių (ne visur, bet daug kur būtent taip). Turbūt pusėje jų gyvena pensininkai. Jų vaikai turi savus butus, kartais užklysta į svečius vieni, kartais palieka anūkus. Taip, tada galbūt to ploto ir reikia, bet ar nepigiau būtų tiems svečiams pernakvoti išsinuomojus viešbučio/nakvynės namų kambariuką nei pensininkams išlaikyti tokį būstą? Manau, pigiau, nors kiekviena situacija individuali.
    Vienoje diskusijoje buvo pensininkei, kuri gyvena viena, pasiūlyta parduoti 3 kmb. butą senos statybos name ir už truputėlį MAŽESNĘ kainą įsigyti naujos statybos name 1 kmb. butą (iš Žirmūnų į Šiaurės Miestelį, kitaip tariant – per gatvę). Manote ji sutiko? Ne, argumentuodama tuo, kad ji įprato gyvent trijų kambarių bute, nors žiemą ir ne visada sugeba susimokėti už šildymą, tenka ir ne už 5 Lt per dieną pragyvent, o ir dar skurdžiau…

    Mano nuomone, kai kurie žmonės tikrai gali sau leisti valgyti geresnį, sotesnį, skanesnį maistą, tačiau jiems reikia pradėti keisti gyvenimą. Net ir 70 metų, jei tik sveikata nėra pernelyg silpna, įmanoma kažką pakeisti – mano močiutė sugebėjo net miestą pakeisti – prisitaikė, rado veiklos (ypač kai didelė dalis laiko vis tiek prieš televizoriaus ekraną).

    Džiugu, Remigijau, kad pavyko rasti laiko eksperimentui, nes užimtam žmogui daug paprasčiau užkąsti kavinėje / valgykloje nei gamintis pačiam, o ir tas laikas, iš tiesų, kainuoja.

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Ačiū Jums, Rokai.

    • As parašė:

      As visiskai negaliu sutikti su jusu komentarais.
      “Iš tiesų kiekvienas klojasi savo gyvenimą ir didelė dalis, panašu, net nenori ir nebando iš to skurdo išbrist, vis pakeiksnojant valdžią, kad gyvent Lietuvoj neįmanoma.”

      Ta amerikietiska retorika, jog “people are homeless because they are lazy and don’t want to work” yra akibrokstiskai kvaila. Nezinau kodel jus i ja linkstat.

      Bet ideja jog kiekvienas klojasi savo gyvenima yra netikslinga, tiesiogine to zodzio prasme, tai kokioje seimoje ir aplinkoje tu gyveni turi nepaprasta itaka tavo suvokimui ka ir kaip tu gali sau kelia klotis. ( Tai yra irodyta moksliniu tyrimu.)
      Pavyzdziu, turiu dede, turbut kaip dauguma Lietuviu turi ta dede, kuris kaime gyvena su savo mama, yra alchoholikas ir jo mama ji galima sakyti islaiko.
      Jus turbut teigtumete, kad nusipelno tokio gyvenimo isai ir jo mama, nes is salies jug daug ka daryti galetu, kad savo gyvenimo salygas pagerintu, bent uz minimuma eitu dirbtu. Tai kas jums atrodo aisku, netampa aisku visiems. Taip kaip Lietuvoje visi zengnojasi nuo homoseksualu, man yra visiskai aisku jog homoseksualai yra visiskai tokie patys zmones kaip tu ar as, vienintelis skirtumas yra tai jog jiems yra patraukli ta pati lytis. Bet didzioji dalis lietuviu gyvenime homoseksualo nemate, to nesupranta. Taip pat nesupranta jie kaip stipriai apsunkina gyvenima homoseksualams. Siu abieju problem sprendimas yra aiskinimas esamu situaciju, diskusija ir mokymas.
      ( Noreciau pabrezti jog sios dvi situacijos yra stipriai skirtingos, Lietuviai kurie yra homofobiski, skleidzia neapykanta and stipriai apsunkina tam tikros zmoniu grupes gyvenima, mano girtuoklis dede sau apsunkina stipriai gyvenima.)

      Graudziai man jusu komentarai Rokai skamba. Manau reikia suprasti, kad visi zmones lygus yra, atsisakyti to kvailo mastymo jog vienas zmogus uz kita vertingesnis. Jog mano dede profesorium netapo, kaip mano tetis, tai nebuvo vien jo valios apsisprendimas, tai leme daugelis dalyku.
      Jusu komentarai prilygsta vos ne kaip, kad sakyti, jog vaikai mokykloje kurie negauna geru pazymiu yra kvaili ir tinginiai, ir baisu jog jie taip elgiasi. Del tokio mastymo Lietuva palyginus su vakaru Europos salimi ir yra “backwards”. Jeigu vienam vaikui del kazko neiseina pasiekti normaliu pazymiu, reiketu mastyti kokios yra problemos ir kaip jas galima isspresti, jam padeti. O ne, kaip jus, teigti: “va, vienas vaikas saunuolis, tiesiog puikus. O kitas, ehhh, matosi jog tinginys nieko vertas, tik pinigus mokesciu moketoju svaisto.”

  • roma parašė:

    Kaip fainiaiparašėte…Ir aš užsimaniau eksperimento.Visai įdomu, reiks pabandyt…pvz. naujam rankinukui pasitaupyt

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Sėkmės 😉

    • Jolanta parašė:

      Eksperimento idėja, tarp kitko, ne rankinukams skirta, o savo kailiu išbandyti pragyvenimą dienai už 5 Lt IR sutaupytus maitinimuisi pinigus paaukoti “Maisto bankui”. Bet ką čia tie skurstantieji, kai kalba apie rankinukus pasisuka…

  • baba parašė:

    aš pensininkė,nesiskundžiu.Moku gyventi visaip ir džiaugtis tuo,ką turiu.Labai dėkoju Jums už tai kad imate rūpintis jaunų tėvų reikalais,nes kol kas čia skaudi tema.trumpai noriu papasakoti istoriją nutikusią jaunam šeimos tėvui .dirba žmogus nuo 16 metų,baigė VDA,turi žmoną ,3 vaikus.Prieš 3 metus ėjo iš darbo penktadienio vakarą,su draugu išgėrė alaus ,paslydo.lūžo koja GMP UŽFIKSAVO FAKTĄ KAD IŠGĖRĘS,NORS KRAUJO NEĖMĖ,nedarbingumo lapelis nepriklauso,per 2 mėn negavo nė lito,prarado šį darbą,rado kitą.aišku,kažkiek liko skolos Sodrai.Sodra sąskaitą areštavo.pinigus nusiėmė,nors prašėm skolą išdėlioti per kelis mėn.,ir vėl 3 vaikai ir nėščia žmona liko be nieko,netik 5 lt,.gerai kad seneliai galim paremti…Tai va.bet mes vistiek labai mylim LIETUVĄ,NEEMIGRUOJAM IR LAUKIAM GERESNIŲ LAIKŲ Džiaugiamės ketvirtu anūku

  • Kotryna parašė:

    Pone Remigijau Simaciau, idomus ekspermentas.
    As tik norejau pamineti, jog man atrodo, kad jus stipriai daugiau nei 5 litus per diena maistui isleidotet.

    Manau reikia atsizvelgti jog lasiniai ir obuoliu koses spinteles negyvena. Tai kainuoja pinigus, ir reikia pastebeti, jog zmogui turinciam minimalu atlyginima prasimanyti tu lasiniu ir obuoliu kosiu bus sunkiau.
    Mazi pastebejimai.
    Pirma zmones su minimumu turbut daznai dirsb nuo 09:00 iki 17:00 del to valgyti namuose pietus nebus taip lengva.
    Antra obuoliu kose, kazkaip man ten pigiai paskaiciavot. Prasimanyti obuoliams, pirkti per brangu, prisiskinti paciam, reikes prasimanyti is kazkur masina ir degalu, taip pat dienos darbas. Prisiskynus obuoliu, padaryti kosia taip pat reikes stiklainiu ir cukraus. Sios papildomos islaidos nera mazos, bet to prasimanyti masina gali but didelis barjeras, kuris minimuma gaunantiems zmonems gali neleisti prieti prie obuoliu.
    Trecia, sriuba kuria jus valgete manau kainuoja daugiau nei 50ct. Makaronai + vistienos krutinele susideda i padoria kaina.
    Pagaminti bulvinius blynus taip pat kainuoja nemazai pinigu: bulves, kiausiniai, miltai, aliejus.

    Galiu nuosirdziai pasakyti, jog nesuprantu ir neisivaizduoju kaip zmones uz 800lt minimuma pragyvena. Nors imk ir filmuok, magija. Jeigu kaime gyveni ir pats sau maista auginiesi, dar, dar. Bet jeigu gyveni mieste, pats nuomuoji buta, nuoma + sildymas ziema = alga. O uz ka valgyti?

    • Remigijus Šimašius parašė:

      Su vyno taure nukrypau nuo limito. Ir tai pripažinau. Kitur viskas įskaičiuota 🙂

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos